Doğum sonrası saç dökülmesi oldukça yaygın bir durumdur. Östrojen seviyesi hamilelik sırasında artar, bu da aslında saça fayda sağlayabilir. Ancak hamilelikten sonra östrojen seviyeleri düştüğünde saç dökülmesiyle karşılaşmak neredeyse kaçınılmazdır. Peki doğum sonrası saç dökülmesinin nedenleri nelerdir, dökülme ne kadar sürer, evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel çözüm yolları var mı? İşte detaylar…
Hamilelik sırasında saçların çoğu dinlenme aşamasındadır ve hamilelik süresince daha gür saçlarınız olduğunu fark edebilirsiniz. Gebelikte saç dökülmesi, genellikle doğum sonrasına göre çok daha düşüktür. Hamilelikten sonra östrojen seviyeleri normale döner ve saç döngüsü dinlenme evresinden çıkarak saç dökülmesine neden olur. Bu, ‘Telogen Effluvium‘ olarak bilinir ve genellikle doğumdan sonra üç ila altı ay kadar sürer. Bununla birlikte, doğum sonrası uykusuzluk ve stres gibi bazı faktörler de saç sağlığını olumsuz etkiler. Ancak merak etmeyin! Biraz özen ve çabayla, doğum sonrası saç dökülmesini azaltabilir ve saçlarınızı eski sağlıklı haline kavuşturabilirsiniz.
Doğum sonrası saç dökülmesini önlemek için doğal çözümler
Doğum sonrası saç dökülmesine çözüm önerileri:
- Saçlarınıza masaj yapın. Doğum sonrası saç bakımının bir parçası olarak saçınıza masaj yapmak için hindistan cevizi yağı, badem yağı, hint yağı veya zeytinyağı gibi kaliteli organik yağlar kullanın. Saç derisine haftada en az bir kez bu yağlarla ılık masaj uygulayın ve bunu en az 3 ay düzenli olarak yapın.
- Doğumdan sonra saç dökülmesine bitkisel çözüm için çemen otu deneyebilirsiniz. Hamilelik sonrasında saç dökülmesi sorunu için kullanılabilecek en etkili bitkilerden biridir. Birkaç Çemen otu tohumunu bir kase suda bir gece bekletin. Bu çemen suyunu kafa derisine uygulayın ve birkaç saat bekledikten sonra saçını şampuanlayın. Bunu haftada iki-üç kez uygulamanızda fayda var. Ek olarak, ıslatılmış çemen tohumlarını ezerek macun haline getirerek saç köklerine uygulayabilir ve 20 dakika sonra yıkayabilirsiniz.
- Omega 3 açısından zengin besinler tüketmeye özen gösterin.
- Vitamin eksikliği için doktorunuza danışın ve vitamin takviyesi almanız gerekip gerekmediğini sorun. Doğum sonrası saç dökülmesi sorunundan kurtulmak için bir multivitamin veya biotin takviyesi ile başlayabilirsiniz. Biotin dökülen saçların tekrar çıkmasını hızlandırır ve zayıf, cansız saçlara güç katar.
- Saçlarınız için biotin içeren şampuan kullanmanız da faydalı olacaktır.
- Doğum öncesi vitaminlerinizi doğum sonrası dönemde almaya devam edin.
- Yeni anneler için her ne kadar zor olsa da, mutlaka her fırsatta uyumak son derece önemlidir. Uykusuzluk strese, stres de doğum sonrası saç dökülmesi dahil birçok sağlık sorununa neden olabilir.
- Saç kurutma makineleri, maşalar ve düzleştiriciler, hamilelik sonrası zaten sorunlu olan saçları daha da kötüleştirebilir. Bu tür ısı uygulamalarından mümkün olduğunca kaçının.
- Saçınızı sıkı at kuyruğu, örgü veya topuz yapmak saç köklerinizi zorlayabilir ve daha fazla hasara neden olabilir. Bundan da kaçınmaya çalışın.
- Saçlarınızı ıslakken taramaktan kaçının. Çünkü ıslak saç daha kırılgandır. Ayrıca saçlarınızı taramak için geniş dişli taraklar kullanın.
- Ayrıca şu içeriklere de göz atabilirsiniz:
Doğum sonrası saç dökülmesi tedavisinde beslenmenin önemi
Beslenme, özellikle hamilelik döneminde ve sonrasında, sağlıklı süt oluşumunun yanı sıra saç sağlığı için de çok önemli bir faktördür. Saç aslında kan dolaşımındaki besinler tarafından beslenir.
Bu nedenle hamilelik veya emzirme döneminde herhangi bir besin eksikliği varsa saç dökülmesine neden olabilir. Herhangi bir zihinsel stres varsa bu durum saça da yansıyabilir. Düzenli saç bakımı ve sağlıklı beslenme ile bu sorunları en aza indirmede etkili olabilir.
Beslenme eksikliği saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biri olduğu için bu konuya dikkat etmek faydalı olur:
- Günlük diyetinize taze meyveler, çiğ salatalar, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı gıdalar ekleyin.
- Saç derisi yağlıysa veya kepek varsa bol su için.
- Daha fazla omega 3 içeren besinler tüketin. Bu yağları uskumru, somon, ringa balığı, istiridye, sardalya, keten/chia tohumu, fındık, fesleğen, brüksel lahanası, deniz yosunu, yumurta, soya fasulyesi ve ıspanak gibi kaynaklarda doğal olarak bulabilirsiniz.
- Süt, yoğurt, kefir ve yumurta tüketin.
- Doktorunuzdan vitamin ve mineral takviyeleri için bilgi alın.
- Antioksidan bakımından zengin besinler saç köklerine mükemmel koruma sağlar. A, C, D ve E gibi tonlarca vitaminin yanı sıra biotin gibi temel proteinleri diyetinizde bulundurmak size yardımcı olabilir.
- Demir, çinko ve vitamin yönünden zengin besinler tüketin (kynk)
Doğumdan sonra saç dökülmesi neden olur?
Ortalama bir insan günde yaklaşık 100 saç telini kaybeder. Aşırı miktarda saç dökülmesi sorununun bazı nedenleri vardır; tiroid sorunu, anemi veya D vitamini eksikliği gibi. Bunlar genellikle doğum sonrasında birçok kadında görülebilen yaygın problemlerdir.
Doğum sonrası saç dökülmesinin yaygın bir diğer nedeni, hamilelikte vücuttaki östrojen seviyesinin azalmasıdır. Hamilelik sırasında saçların daha kalın olduğunu ve saç dökülmesinin azaldığını fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, vücutta saç dökülmesini engelleyen östrojen seviyesinin artmasıdır. Doğumdan kısa bir süre sonra östrojen seviyeleri normal seviyelere düşerek hamilelik sırasında biriken fazla saç tellerinin dökülmesine neden olur.
Peki doğum sonrası saç dökülmesi ne zaman durur? Her kadının vücudu farklıdır, bu nedenle iyileşme süresi de değişiklik gösterir. Bazıları için normalleşme üç ay kadar, diğerleri için altı aydan bir yıla kadar sürer. Bunun geçici olduğunu ve üstesinden geleceğinizi unutmayın. Doğumdan sonra bu tür saç dökülmesini durduramazsınız, ancak yeni sağlıklı saçların çıkmasına ve saç dökülmesini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilirsiniz.
Hamilelikten sonra sık saç yıkamak saç dökülmesine neden olur mu?
Sorulan yaygın bir soru, hamilelikten sonra saçın ne sıklıkla yıkanması gerektiği ve çok fazla saç yıkamanın saç dökülmesine neden olup olmadığıdır. Aslında saçın yıkanması değil, kişinin kullandığı ürün zararlı bir etkiye sahip olabilir. Saçların saç tipine ve mevsime göre yıkanması gerektiğini unutmamak önemlidir. Sıcak ve nemli havalarda, kir ile birlikte ter ve yağ birikintilerini gidermek için saçlar daha sık yıkanmalıdır. Saçlar yağlı ise haftada üç veya dört kez yıkanmalıdır.
⭐Kuru saçlara sahip olanlar için haftada en fazla 2-3 kez saçların yıkanması önerilir. Bununla birlikte, doğru ürünleri seçmek çok önemlidir. Sert saç ürünleri normal asit-alkali dengesini bozar ve ayrıca kafa derisini daha da uyararak kafa derisinde ölü hücrelerin birikmesine neden olur. Bu, kepek gibi sorunlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
⭐ Özellikle hamilelik sonrasında saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız, saçlarınızı yıkarken ve saç bakımı uygularken mümkün olan en doğal içerikli ürünleri seçmeniz faydalı olacaktır.
⭐ Doğumdan sonra dökülen saçlara çözüm arıyorsanız, özellikle kullandığınız ürünlerin paraben, SLS ve SLE, Silikon veya diğer zararlı kimyasallar içermediğinden mutlaka emin olun. Bununla birlikte doğum sonrası saç dökülmesi için her yıkamada şampuan kullanmamanız önerilir. Yani şampuanlama sıklığını azaltabilirsiniz.