Yemek yedikten sonraki bazı alışkanlıklarımızın sağlığımız üzerinde ciddi sonuçları olabileceğini biliyor muydunuz? Yemek öncesi ve yemek sonrası aktivitelerimiz vücudumuzun davranış biçimini büyük ölçüde etkiler. Bu yazıda, “yemekten hemen sonra yapılmaması gerekenler nelerdir” sorusunu yanıtlıyoruz…
Yemekten Sonra Yapılmaması Gerekenler
Yemeğimizi yedikten sonra çoğu zaman vücut için iyi olmayan bazı hatalar yaparız. İşte bunlardan bazıları:
1- Duş Almak
Yemekten hemen sonra duş almak sindirimi geciktirir. Sindirim, çok fazla enerji ve mideye doğru miktarda kan akışı gerektirir. Yemek yedikten hemen sonra duş aldığınızda vücut ısınızda hafif bir düşüş olur. Vücut sindirim işlevine odaklanmak yerine ısıyı dengelemeye odaklanmak durumunda kalır. Bu da sindirim problemleri riskini arttırabilir. Banyo yapmak için en uygun zaman yemekten önce ya da yemek yedikten en az yarım saat sonrasıdır.
2- Çay ya da Kahve İçmek
Özellikle Türklerde çok yaygın olan yemek üzerine çay içme alışkanlığı sağlıklı zannedilse de, maalesef çok sağlıklı bir alışkanlık değildir. Yemeğin üzerine içilen çay ya da kahvenin her ne kadar ayrı bir keyfi olsa da yapılan araştırmalara göre insan vücudunda önemli rol oynayan minerallerden olan demirin emilimini engellemektedir.
Sağlık uzmanlarına göre çay veya kahve yemekten bir saat sonra tüketilmelidir.
3- Sigara İçmek
Özellikle düzenli sigara kullananlar için yapılabilecek en zararlı davranışlardan biri yemekten hemen sonra içilen sigaradır. İnsan vücudunda bulunan neredeyse tüm sistemler, yemek yedikten sonra sindirim sürecinde aktif şekilde rol oynamaktadır. Bu nedenle yemekten hemen sonra içilen sigarada bulunan zararlı maddeler daha çok emilecek ve zaten var olan zararlı etkileri 10 katına çıkacaktır.
Sigara alışkanlığı olanların sigarayı tamamen bırakması zor olabilir, ancak en azında yemekten hemen sonra sigara içmemeye dikkat edilmelidir.
4- Spor Yapmak
Yemek yedikten sonra spor yapmak vücudu güçlendirmek, kilo vermek, hızlı karbonhidrat ve yağ yakmak için iyi bir fikir gibi görünse de sağlıklı bir uygulama değildir. Dolu bir mide ile spor yapmak, ağır kaldırmak ve kardiyo yapmak gibi egzersizler hıçkırık ve mide bulantısı gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Ancak bunun yanı sıra kasılma ve travma gibi çok daha ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, yemek yedikten en az 1 saat sonra spora başlamak gerektiğini belirtiyor. Hatta önce hafif tempolu bir yürüyüş ardından temel veya ağır spor yapmaya başlanması öneriliyor.
5- Uyumak
Hepimizce bir dönem kabul görmüş olan uyumadan önce yemek yemenin kilo almaya sebep olduğu savı uzun zaman önce yapılan araştırmalar sonucu doğruluğunu yitirdi. Bu alışkanlık her ne kadar kilo aldırmasa da vücudumuza verebileceği diğer zararları göz ardı etmemek lazım.
Yemek yedikten sonra uyumak/yatmak mide ekşimesi, gaz, gastrit ve reflü gibi çeşitli sorunlara sebep olmaktadır. Ayrıca düzenli olarak öğle ya da akşam yemeğinden hemen sonra uyumanın felç riskini artırdığı düşünülüyor.
6. Meyve Yemek
Yemekten hemen sonra meyve yemekten kaçınmalısınız. Meyvede bulunan lif, diğer yiyeceklere yapışır ve sindirimi zorlaştırır. Bu durum mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Meyve yemekten önce veya yemekten en az bir saat sonra yenmelidir. Aslında aç karnına meyve tüketmek en sağlıklı yoldur.
7. Diş Fırçalamak
Dişlerinizi fırçalamak önemlidir, ancak yemekten hemen sonra bunu yapmak doğru bir alışkanlık değildir. Yemek yedikten sonra diş fırçalamak diş minesine zarar verebilir ve dişlerinizi hasara meyilli hale getirebilir. Yemekten sonra en az 30 dakika ila 1 saat bekledikten sonra dişlerinizi fırçalamanız daha sağlıklı olur.