Hazımsızlık birçok insanın yaşadığı ve çoğu zaman oldukça rahatsızlık veren yaygın bir problemdir. Ancak doğal yollarla bunun üstesinden gelmek çok da zor değil! Aşağıda, hazımsızlığa iyi gelen bitki çaylarını paylaştık. Bu tür doğal yollar çoğu zaman en hızlı çözümdür.
Hazımsızlığa İyi Gelen En Etkili 7 Çay:
İşte hazımsızlık için rahatlatıcı bitki çayları:
1. Nane çayı
Nane veya tıbbi adıyla Mentha piperita, sindirim sistemi üzerinde onarıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Bu lezzetli çay, yemeklerden sonra gazın mide ve bağırsaklarda hareket etmesine yardımcı olarak sindirim sistemindeki rahatsızlığı ve hazımsızlığı azalttığı için sıklıkla tercih edilir. Ayrıca ağız kokusunu azaltır, bedeni ve zihni rahatlatır, bağışıklık sistemini güçlendirir, mide şişkinliğine iyi gelir ve kilo vermeye yardımcı olur. Nane çayı, belirgin şekilde uyarıcı, taze ve lezzetli bir tada sahip olan mentol elementine sahiptir. Basit bir çay olarak sıcak servis edilmesinin yanı sıra soğuk içeceklerde de kullanılabilir. Kafein içermez, bu da onu günün herhangi bir saatinde rahatlıkla tüketilebilecek bir içecek yapar.
Nane Çayı Nasıl Hazırlanır: Kuru ya da taze naneyi kaynar suya koyun ve 10 dakika demlenmeye bırakın, süzün ve için. Hazır poşet çaylardan da deneyebilirsiniz.
2. Papatya çayı
Papatya çayı, sindirim rahatsızlıklarına yardımcı olan anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip hafif aromalı bir çaydır. Papatya çayı uzun yıllardır kaygıyı gidermek ve sinirleri yatıştırmak için kullanılır. Dr. David Kiefer , “200 Rahatsızlık için 1.000 Tedavi” adlı kitabında, papatyada bulunan yağın mide-bağırsak rahatsızlıklarını yatıştırmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.
Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır: Hem kuru hem de taze papatya kullanabilirsiniz. Sıcak suya ekleyin ve 10 dakika demlenmeye bırakın, süzün ve için.
3. Lavanta çayı
Lavanta bitkisinin çiçeklerinden yapılan lavanta çayı, bilimsel adı Lavandula angustifolia olarak bilinir. Lavanta güzelliği, hoş kokulu aroması ve sakinleştirici etkisi ile depresyonun hafifletilmesine yardımcı olan tıbbi özellikleri ile ünlüdür. Ayrıca sindirim rahatsızlıkları, bağırsak gazı, mide bulantısı, kusma ve mide rahatsızlığını hafifletmek için yatıştırıcıdır. Lavanta çayının, yatıştırıcı etkileri olduğu görülen ve bazı kasları gevşetebilen bir yağ nedeniyle bu iyileştirici özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Lavanta aroması ve kokusu o kadar çekicidir ki, kozmetik ürünlerden birçok gıdaya kadar çeşitli kullanım alanları vardır.
Lavanta Çayı Nasıl Hazırlanır: 4 çay kaşığı taze veya 2 çay kaşığı kurutulmuş lavantayı sıcak suya koyun. Süzmeden önce on dakika kadar demlemeye bırakın.
4. Melisa Çayı
Melisa Çayı veya Melissa officinalis’in faydaları arasında , zihni sakinleştirme keskinleştirme yeteneği vardır, bu da onu düzenli olarak tüketmek için faydalı bir içecek haline getirir. Melisa bitkisinin yaprakları nane yapraklarına benzer ve aslında melisa ve nane aynı aileden gelir. Bu bitkideki yağların, özellikle mesane, mide ve rahim kaslarını gevşeten ve dolayısıyla krampları, gazı, mide bulantısını ve hazımsızlığı hafifletme yeteneği olduğu düşünülüyor.
5. Karahindiba Çayı
Karahindiba kökü çayının, belirli dolaşım bozukluklarına bağlı oksidatif strese karşı koruma sağladığına inanılmaktadır. Karahindiba çayı, gücünü safra üretimine yardımcı olan bir amino asit olan kinurenik asitten alır. Bu çay safra üretimini ve taşınmasını aktive eder ve toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır, böylece karahindiba kökü vücudunuzun doğal bağışıklık tepkisini destekleyebilir. Bununla birlikte hazımsızlık için de oldukça etkilidir.
Karahindiba Kökü Çayı Nasıl Hazırlanır: Mümkünse genç bitkileri seçin. Kökleri doğrayın ve ardından 250 derecelik fırında iki saat kızartın. Daha sonra bunları öğütün. 1 çay kaşığı öğütülmüş kök tozunu sıcak suya ekleyin ve 10-15 dakika demlemeye bırakın. İçmeden önce süzün.
6. Rezene çayı
Rezene, mide ve bağırsak iltihabını azaltmaya ve hazımsızlığa iyi gelir. Ayrıca besinlerin uygun şekilde emilmesine yardımcı olur. Ek bir fayda olarak rezene ayrıca kabızlık sorununun giderilmesine de yardımcı olur ve çeşitli bağırsak sorunlarına karşı korur. Rezene ayrıca anti-asidik özelliklere sahiptir ve antasit preparatlarının formüle edilmesinde kullanılır. Rezenede bulunan aspartik asidin gaz giderici özellikleri de vardır.
7. Zencefil çayı
Zencefil, Zingiber officinale olarak bilinir. Kök, bu çiçekli bitkinin mutfakta ve tıbbi amaçlarla kullanılan kısmıdır. Zencefil çayı vücudun terleme yoluyla temizlenmesini destekler. Gazlı koliği gidermeye yardımcı olur, şişkinlik, mide ekşimesi, mide bulantısı ve hazımsızlığa iyi gelir. Zencefil, özellikle karın ağrısı şikayetlerini yatıştırma etkilerinden dolayı sıklıkla tercih edilen bir bitkidir.
Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır: 2 su bardağı sıcak suya 1 yemek kaşığı soyulmuş ve rendelenmiş zencefil veya ½ çay kaşığı toz halinde ekleyin. On dakika demlemeye bırakın. Lezzet katmak için biraz limon ve bal ekleyip için.
Bitkisel çaylar lezzetli, besleyici, sakinleştirici ve sağlıklı bir yaşam tarzına harika bir katkıdır. Ancak, diğer herhangi bir besin takviyesi veya gıda gibi, bitki çayları da ilaçlarla, diğer takviyeler veya gıdalarla etkileşime girebilir. Kişisel ihtiyaçlarınıza uygun bir bakım planı uygulayabilmeniz için şu anda tükettiğiniz ilaçlar, takviyeler ve çaylar hakkında sağlık uzmanınızla görüşün.