Diz artroskopisi, diz eklemindeki problemleri teşhis ve tedavi etmek için kullanılan cerrahi bir tekniği ifade eder. Prosedür yanlış hizalanmış patella, yırtık menisküs, yırtık ön veya arka çapraz bağlar, diz ekleminde gevşek kıkırdak, şişmiş sinovyum ve diz eklemi kırığını teşhis etmek için kullanılabilir. Ayrıca diz eklemi bağlarını onarmak ve osteoartriti tedavi etmek için de kullanılabilir…
Tarama veya röntgen kullanılarak teşhis edilemeyen aşağıdaki gibi sorunlarınız varsa doktorunuz artroskopi önerebilir
- Şiddetli acı, Şişme
- Sertlik, İltihap, Kist
- Diz yaralanması
- Dizinizi hareket ettirmede zorluk
Prosedürle ilgili birkaç önemli detay:
- Bu işlem hasta lokal, bölgesel veya genel anestezi altındayken yapılabilir.
- Doktor diz çevresinde birkaç küçük kesi açar ve ardından artroskopu (küçük tüp benzeri bir alet) dize yerleştirir. Kameradan gelen görüntü bir ekrana yansıtılır.
- Gerekirse doktor, kamera ile birlikte bazı minimal invaziv cerrahi aletleri de yerleştirebilir ve sorunu onarabilir.
Diz Artroskopisi Avantajları
Artroskopi, cerrahların eklemlerdeki sorunları teşhis etmek ve tedavi etmek için kullandıkları cerrahi bir prosedürdür. Artroskopi ile cerrahınız tüm alanı açmak zorunda kalmadan eklemlerin iç yapılarına bakabilir. Geleneksel açık diz ameliyatı yerine diz artroskopisi uygulamanın birçok avantajı vardır. Bunlardan bazıları:
- Azaltılmış doku hasarı
- Daha hızlı iyileşme
- Daha az acı
- Daha az enfeksiyon riski
- Erken iyileşme ve daha iyi rehabilitasyon
Diz artroskopisi minimal invaziv bir prosedürdür ve geleneksel açık diz cerrahisine göre daha düşük komplikasyon riski vardır. Bununla birlikte, nadiren şu riskleri vardır:
- Enfeksiyon
- Anesteziye veya diğer ilaçlara alerjik reaksiyon
- Diz ekleminin sertliği
- Diz eklemindeki bağlar, kıkırdak, kan damarları veya sinirlerde hasar
Artroskopiden sonra aşağıdakilerden herhangi birini yaşamaya başlarsanız mutlaka doktorunuzla görüşün:
- Yaranın etrafında akıntı
- Yüksek sıcaklık
- Uyuşma veya karıncalanma hissi
- Kızarıklık veya şişme
- Şiddetli veya artan ağrı
Diz Artroskopisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Reçetesiz satın aldığınız ilaçlar, takviyeler veya şifalı bitkiler dahil olmak üzere her zaman sağlık uzmanınıza hangi ilaçları kullandığınızı bildirmelisiniz.
- Kanınızın pıhtılaşmasını zorlaştıran ilaçları almayı bırakmanız söylenebilir. Bunlar arasında aspirin, ibuprofen, naproksen ve diğer kan incelticiler bulunur.
- Aşırı alkolden kaçının.
- Sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışın. Sigara içmek yara ve kemik iyileşmesini yavaşlatabilir. Aynı zamanda daha yüksek cerrahi komplikasyona da yol açar.
- Doktorunuzu, ameliyattan önce sahip olduğunuz soğuk algınlığı, grip, ateş, uçuk veya diğer problemleriniz hakkında bilgilendirin.
Diz Artroskopisi Sonrası İyileşme
Çoğu durumda, hastalar cerrahi işleme bağlı olarak genellikle aynı gün eve gönderilir veya 1 gün hastanede kalabilir. İşlem sonrası belli oranda şişlik ve ağrı olacaktır. Bu ağrılar, analjeziklerle ve bir buz torbası kullanılarak hafifletilebilir. Ağrı ve şişliği azaltmak için bacak yüksekte tutulmalıdır. Pansumanın da zaman zaman değiştirilmesi gerekecektir. Doktor tavsiyesi doğrultusunda bir takip randevusu planlanmalıdır.
Doktor ayrıca ameliyat sonrası iyileşme için bir egzersiz rejimi önerecektir. Alternatif olarak, diz tamamen iyileşene kadar fizik tedavi de önerilebilir. Bu egzersizler, kasları güçlendirmeye ve dizinize tam bir hareket kabiliyeti sağlamaya yardımcı olabilir. Hasta doktorun tavsiyesine uyduğu sürece herhangi bir sorunla karşılaşmaz.
Diz artroskopik ameliyatı geçiren hastaların çoğu geleneksel diz ameliyatı geçiren hastalara göre düşük etkili aktiviteleri daha erken yapmaya başlayabilir.
>>Ayrıca okuyun: Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Neden diz artroskopisine ihtiyaç duyulur?
Artroskopik diz ameliyatı, belirli diz ağrısı türleri için bir tedavi seçeneği olabilir. Artroskopik cerrahi , eklemin içine küçük bir kamera yerleştirmeyi içeren bir prosedürdür. Diğer küçük kesiklerden, hasarlı yapıları onarmak veya kaldırmak için aletler yerleştirilebilir. Artroskopik diz cerrahisi genellikle “diz artroskopisi” olarak adlandırılır. Artroskopik işlemler, minyatür cerrahi aletler ve ameliyat sırasında cerrahın erişebildiği bir monitöre bağlı küçük bir kamera kullanılarak gerçekleştirilir. Cerrah, kameranın eklemin içine erişebileceği küçük kesikler açacaktır. Cerrah eklemi görecek ve minyatür aletler kullanarak ameliyatı gerçekleştirecek
Artroskopik diz ameliyatına ihtiyaç duyulabilecek bazı durumlar şunlardır:
- Bir spor yaralanması, düşme veya başka bir kaza sonucu dizde yaralanma
- Diz eklemindeki kemiğin veya kıkırdağın bozulması (aşınma veya artrit)
- Ağrı, şişlik, dizinize tam ağırlık verememe gibi sorunlar
- Menisküs problemi
- Yırtık ön veya arka çapraz bağlar