Migren dünya genelinde minyonlarca insanda görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen nörolojik bir problemdir. Kronik ve tekrarlayan migrenler bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Migren sorunu yaşayanlar genellikle şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, yüksek ses ve ışığa karşı hassasiyet, duyusal bozukluklar, görüş bozukluğu ve baş dönmesi gibi belirtiler gösterir.
Migrenin kesin nedeni henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen, migren hastaları bu rahatsızlıkla başa çıkmak için bazı bitkilerden faydalanarak rahatlama sağlayabilir. Peki, migrene iyi gelen bitkiler nelerdir? Bu yazıda, migren ağrıları için bitkisel ve diğer doğal çözümlerden oluşan en etkili alternatifleri listeledik.
Migrene Ne İyi Gelir? Doğal + Bitkisel Çözümler
Belli yiyeceklerin tüketimi ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile migrenin kaynaklı baş ağrısını gidermek mümkün. İşte, migren ağrılarını azaltacak ve hatta tamamen giderebilecek bazı gıdalar, bitkiler ve etkili diğer yöntemler.
- Bol Su İçeren Gıdalar: Baş ağrılarının başlıca nedenlerinden biri vücudun susuz kalmasıdır. Meyvelerde bulunan doğal su baş ağrısını önlemeye yardımcı olan magnezyum gibi önemli mineraller içerir. Karpuz, çilek ve domates gibi su açısından zengin besinler migren semptomlarını gidermeye yardımcı olabilir.
- Muz: Migrenden kaynaklı inatçı baş ağrılarından kurtulmak için diğer bir seçenek muzdur. Magnezyum oranı yüksek olan muz, kan damarlarını rahatlatarak baş ağrısını hafifletebilir. Ayrıca vücudun elektrolit dengesini de korur.
- Elma: Flavonoidler bakımından zengin olan elma, kan basıncını düşürür ve baş ağrısı gibi stres semptomlarını hafifletir.
- Balık Yağı: Sardalya ve alabalık gibi yağlı balıklar migrenden kaynaklı baş ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu balıklar inflamasyon ve ağrıya neden olan hormonları dengelemede etkili olan yüksek oranda esansiyel yağ asitleri içerir. Ayrıca balık yağı takviyeleri de migren belirtilerini gidermede oldukça etkilidir.
- Badem: Magnezyum oranı yüksek olan badem kan damarlarını rahatlatır. Diğer magnezyum içeren gıdalar arasında kuru kayısı, avokado, kaju ve baklagiller bulunur.
- B2 Vitamini: B2 alımını artırmak migren semptomlarını önemli oranda azaltır. En iyi B2 vitamini kaynakları brokoli, ıspanak, yumurta, süt, brüksel lahanası, kepekli tahıllar ve soyadır.
- Migrene İyi Gelen Bitkiler- Şifalı Otlar:
- Fesleğen: Migrene ne iyi gelir, bitkisel neler kullanabilirim diye merak edenler için önerilebilecek ilk bitkilerden biri fesleğendir. Bu bitki kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitki olup iyileştirici özelliklere sahiptir. Kas gevşetici ve ağrı kesici etkileri sayesinde migren semptomlarının hafiflemesine yardımcı olur.
- Kedi Otu: Genellikle çay şeklinde tüketilen bu bitkinin güçlü bir yatıştırıcı etkisi vardır ve migrenden kaynaklanan stresi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca uçucu yağ formunda da kullanılabilir.
- Lavanta: Migren için evde neler yapılabilir sorusuyla ilgilenenler, lavantanın eşsiz aromatik kokusundan faydalanabilirler. Ayrıca alın, şakak ve boyun bölgelerine seyreltilmiş birkaç damla lavanta yağı uygulamak da hızlı bir çözüm olacaktır.
- Defne Yaprağı: Özellikle mutfaklarda kullanılan ve yemeklere tat ve aroma katan defne yaprağı, aynı zamanda anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve etkili bir ağrı kesici olarak kullanılabilir. Yapraklarının çay olarak demlenmesi veya banyo suyuna katılarak kullanılması mümkündür. Yanı sıra, defne yağıyla yapılacak baş ve boyun masajı migren semptomlarını hafifletmek için etkili olur. Migren için evde uygulanabilecek bitkisel çözümler arasında mutlaka denenmesi gereken bir bitkidir.
- Papatya: Kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olan hafif bir yatıştırıcı etkiye sahiptir. Stres kaynaklı migren problemleriyle başa çıkmak isteyenler için faydalı olabilir. Bu nedenle migrene iyi gelen bitki çayları listenize papatya çayını mutlaka eklemelisiniz.
- Butterbur: Migrene ne iyi gelir ve evde neler yapılabilir diye merak edenler için bu bitki, beyindeki kan damarlarını rahatlatır ve kan akışını düzenler diyebiliriz. Bu bitkiden en etkili şekilde faydalanmanın yolu kapsül formundaki takviyeleri kullanmaktır.
- Zencefil: Migren ağrısı için kullanılabilecek mükemmel bir doğal ilaçtır. Sabahları taze zencefil kökünden hazırlanan bir fincan çay içmek, banyo suyuna zencefil eklemek veya zencefil yağıyla masaj yapmak gibi yöntemlerle ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.
- Okaliptus yağı: Migren için evde bitkisel çözüm yolları arayanlar için tavsiye edilen bir aromaterapi yağıdır. Bu yağı kullanarak şakaklarınıza ve ensenize masaj yapabilir, banyo suyunuza ekleyebilir veya oda kokusu olarak kullanabilirsiniz. Okaliptus yağının rahatlatıcı etkisi sayesinde migren ağrısını hızlı bir şekilde giderebilirsiniz.
- Nane: Birkaç damla seyreltilmiş nane yağı ile şakaklara masaj yapmak migren kaynaklı baş ağrısına iyi gelir.
- Biberiye: Biberiye çayı, İbrahim Saraçoğlu tarafından da migrenle ilgili sorulara yanıt olarak önerilen doğal bir çözümdür. Ayrıca biberiye esansiyel yağını şakak ve boyun bölgesine masaj yaparak kullanabilirsiniz.
📌 Bazı gıdalar migren ağrısının şiddetini azaltmaya yardımcı olurken bazıları da migreni şiddetlendirebilir. Özellikle işlenmiş etler ve diğer işlenmiş gıdalar, çikolata, peynir, alkol ve yapay tatlandırıcılar migren ağrılarını tetikleyebilir. Ağrılarınızı nelerin tetiklediğini gözlemleyerek bunları tüketmekten kaçınmalısınız.
Migrene iyi gelen diğer yöntemler:
- Dinlenme: Bulantı ve kusmaya eşlik eden baş ağrısı gibi migren semptomlarını hissettiğinizde sessiz ve karanlık bir yerde dinlenin.
- Soğuk Kompres: Baş ağrınızın olduğu tarafa soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bunun için birkaç tane buz küpünü bir havluya sarın ve ağrıyan alanın üzerine koyun. Soğuk kompres kısa sürede rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
- Masaj: Başınıza yapacağınız masajla büyük oranda rahatlayabilir ve ağrıdan kurtulabilirsiniz. Masajı lavanta veya nane yağı kullanarak yapmanız daha etkili olacaktır.
- Düzenli Egzersiz: Hareketsiz bir yaşam migreni tetikleyen en önemli faktörlerdendir. Bu nedenle bir an önce günlük egzersiz rutinleri oluşturmaya başlayarak aktif bir yaşam tarzına geçin!
- Stres kontrolü: Stressiz hayat pek mümkün görünmese de bazı tekniklerle stres seviyenizi en aza indirebilirsiniz. Örneğin yoga, meditasyon ve derin nefes egzersizleri öğrenmekle işe başlayabilirsiniz.
- Botoks: 2010 yılında kronik migren tedavisi olarak botoks lisansı alınmış ve şu anda gerilimli baş ağrıları, kronik migren ve küme baş ağrıları için uzmanlar tarafından yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.
- Akupunktur: Baş ağrıları da dahil olmak üzere birçok ağrı ve problem için akupunktur tedavisi deneyebilirsiniz. Bu yöntemin etkili sonuçları olduğu düşünülüyor. Hatta migrenden tamamen kurtulmanız bile akupunktur sayesinde mümkün olabilir!
Sık Sorulan Sorular
- Baş ağrısının migrenden kaynaklandığı nasıl anlaşılır? Baş ağrıları ataklar halinde geliyorsa, ağrılar kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar şiddetliyse, ağrıyla birlikte mide bulantısı, kusma, ışık, koku veya ses hassasiyeti gibi belirtiler varsa, ağrılar kimi zaman başın bir yarısından başlayarak yayılıyorsa bu belirtiler migreni işaret ediyor olabilir.
- Hangi durumlar migren ataklarını tetikler? Stres, adet dönemleri gibi hormonal aktif dönemler, açlık, susuzluk, fermente besinler, atmosferik değişimler, parlak ışıklı ve gürültülü ortamlar, uykusuzluk, alkol ve sigara genellikle migren ataklarını tetikleyen faktörlerdendir.
- Hangi gıdalar migreni tetikler? Fermente besinler, küflü peynir, kurutulmuş besinler, narenciye, balık, çikolata, kuruyemişler, nitrat içeren besinler, işlenmiş gıdalar, kafein/teinli içecekler ve enerji içecekleri ilk akla gelenlerdir. Ancak bunlar migren hastaları için yasaklı besinler listesi olarak düşünülmemelidir. Her hasta kendi ataklarıyla beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi doğru gözlemlemeli ve buna göre önlemler almalıdır.