Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
  1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu oldukça yaygındır ve özellikle 7 yaş ve üstü yaşlı köpeklerde çok daha sık görülür. Köpeklerde idrar yolu sorunu akut ya da kronik olarak kabul edilir. Akut durum genellikle seyrek görülürken antibiyotiklerle ve ağrı kesici ilaçlarla tedavisi kolaydır. Kronik durumlar ise, bir yılda üç veya daha fazla ataklar ile altı aylık bir süre içinde iki veya daha fazla ataklar olarak tanımlanır. Köpeklerde kronik idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilip iyileşme gösterse de tekrarlama eğilimindedir. 

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonunun en yaygın nedeni, üretral açıklıktan yukarı doğru giren bakterilerdir. Bu tür enfeksiyonların nedeni çoğunlukla E. coli’dir. Daha şiddetli fakat daha az yaygın vakalarda kanser, böbrek taşları, diyabet, mesane iltihabı, omurilik anormallikleri, idrar yolundaki tümörler, doğuştan gelen sorunlar, İmmünsüpresif ilaçlara reaksiyon ve prostat hastalığı nedenler arasındadır.

Sağlıklı bir mesane, bakterilerin enfeksiyona neden olmasını önlemeye yardımcı olan savunma mekanizmalarına sahiptir. Bu mekanizmalar çoğu bakteri türünü parçalar. Bununla birlikte, bu mekanizmalar iyi çalışmadığında veya istila nedeniyle bozulduğunda, bakteriler mesane duvarına nüfuz ederek iltihaplanma ve ağrıya neden olur. Virüsler ve mantarlar bazen benzer etkilerle mesane duvarını da istila edebilir.

❓ Yiyecekler köpeklerde idrar yolu enfeksiyonuna neden olur mu? Yiyecekler köpeklerde İYE’ye neden olmaz. Bununla birlikte, bazı gıdalar idrarın pH’ını değiştirebilir ve köpekleri idrar kristalleri veya mesane taşlarının oluşumuna yatkın hale getirebilir. Kristaller ve taşlar, mesanede iltihaplanmaya neden olur ve bu da sonunda İYE’lere yol açabilir.

❓ Stres köpeklerde İYE’ye neden olabilir mi? Stres, köpeklerde İYE’lerin yaygın bir nedeni olarak kabul edilmez. Şiddetli stres, muhtemelen bağışıklık sistemini baskılayarak veya idrar retansiyonuna neden olarak köpeklerde İYE’ye neden olabilir, ancak bu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

>>   Evcil Köpek ve Kedilerde Hastalık Belirtisi Olabilecek 7 İşaret

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu semptomları, mesane duvarını istila eden bakterilerin neden olduğu iltihaplanma ve ağrıdan kaynaklanır. Bununla birlikte köpeklerde İYE belirtileri şunları içerebilir:

  • Kanlı ve/veya bulanık idrar
  • İdrar yaparken ıkınma veya sızlanma
  • İdrar kaçırma
  • Daha sık dışarı çıkma isteği
  • Damlayan idrar
  • Ateş
  • Kusma

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Eğilimli Köpek Irkları

Herhangi bir köpek ırkı idrar yolu enfeksiyonu geliştirebilir, ancak dişi köpekler, erkek köpeklerden daha sık İYE geliştirir. Erkek köpeklerin üretraları daha uzundur ve bakterilerin mesaneyi istila etmek için daha uzağa gitmesini gerektirir. Mesane taşlarına (kistik taş) eğilimli köpek ırkları, genel olarak İYE’lere, özellikle kronik, tekrarlayan İYE’lere daha yatkındır. Bunun nedeni, bir köpeğin mesanesinde yuvarlanan ve savunma mekanizmalarını parçalayarak iltihaplanmaya neden olan taşlardır.

Mesane taşlarına bağlı olarak kronik İYE’ye yatkın olan ırklar genel olarak şunlardır:

  • Shih Tzu’lar
  • Bichon Frise
  • Yorkshire Teriyerleri
  • Dalmaçyalılar
  • Puglar
  • Fransız Bulldogları
  • Minyatür Schnauzerler
  • Standart Schnauzerler
  • Minyatür Kanişler

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi

Veterineriniz köpeğinizin sağlık geçmişini ve semptomlarını gözden geçirecek ve muhtemelen bir idrar tahlili yapacaktır. Akut İYE’ler için, veterinerler genellikle 1-2 hafta boyunca bir antibiyotik (en yaygın olarak bir penisilin veya florokinolon) reçete eder. İdrar kültürü ve duyarlılık testi dirençli bakterileri ortaya çıkarırsa, tedavi o belirli bakterilerle savaşmak için bulunan bir antibiyotik içerir. 

Kronik İYE için tedavi altta yatan nedene yönelik olacaktır. Antibiyotikler genellikle 4-8 hafta boyunca reçete edilir ve antibiyotik direncini önlemek için idrar kültürü ve duyarlılığına dayanır. Nadir görülen kronik İYE vakalarında, veterineriniz köpeğinizin rahatı için ömür boyu sürecek bir antibiyotik reçete edebilir. Veterineriniz ayrıca enfeksiyonları tedavi etmeye ve temizlemeye yardımcı olmak için ağrı kesici ilaçlar, antienflamatuarlar ve probiyotik takviyeleri reçete edebilir.

Veterineriniz tarafından aksi belirtilmedikçe, enfeksiyonun tekrarlanmasını önlemek için köpeğinizin antibiyotikleri tamamen bitirdiğinden emin olun. İdrar yaparken bakterileri temizlemek için köpeğinizin su alımını da artırmanız önerilir. Köpeğinizi ikinci bir ziyaret için geri getirmeniz gerekebilir, böylece veteriner hekiminiz enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğini belirlemek için ikinci bir idrar tahlili yapabilir.

>>   Kediler Hakkında İlginç Bilgiler

Veterineriniz altta yatan bir tıbbi durumu teşhis ederse, tedavi, tekrarlayan İYE’leri önlemek için onu kontrol etmeyi amaçlayacaktır. Aşağıda olası altta yatan sorunlara ve bunların olası tedavilerine ilişkin birkaç örnek verilmiştir:

  • Diabetes mellitus : insülin tedavisi ve diyet değişiklikleri
  • Böbrek hastalığı : diyet değişiklikleri, kan basıncı yönetimi ve sıvı tedavisi (hastalığın evresine bağlı olarak)
  • Anormal vulvar konformasyon : perivulvar bölgenin (genital bölge) cerrahi olarak düzeltilmesi ve/veya günlük temizliği
  • İdrar kristalleri : artan su alımı, idrar yolu takviyeleri ve bazen bir çözünme diyeti (kristallerin çözülmesine yardımcı olan)
  • Mesane taşları : kistotomi yoluyla cerrahi olarak çıkarılması veya bazı durumlarda bir eritme diyeti (mesane taşlarının çözülmesine yardımcı olmak için)
  • İdrar yolu kitleleri : cerrahi olarak çıkarma ve/veya kemoterapötik protokoller.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Önlenebilir mi?

İYE için kesin bir önleyici yol olmasa da, köpeğinize daha fazla su sağlamak bu enfeksiyonun başlama riskini azaltabilir. Köpeğinizin her zaman bol miktarda taze, temiz suyu olduğundan emin olun – etrafta salya topları veya yiyeceklerin yüzdüğünü gördüğünüzde kaseyi değiştirin. Köpeğinizin mümkünse daha sık dışarı çıkmasına izin verin – idrarını saatlerce tutmasına izin vermeyin. 

Sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik etmek için köpeğinize probiyotik takviyeleri de verebilirsiniz . Son olarak, köpeğinizin idrar açıklığının etrafındaki alanın herhangi bir kalıntı, çizik vb. içermediğinden emin olun. Çoğu evcil hayvan mağazasında, bu alanı temizlemek için kullanılabilecek antibakteriyel mendiller vb. bulabilirsiniz.