Gül Hastalığı (Rosasea) Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Gül Hastalığı (Rosasea) Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Bir sabah uyandığınızda yanaklarınızda hafif bir kızarıklık fark ettiniz. Başlangıçta bunu küçük bir tahriş veya güneşe maruz kalma olarak düşündünüz, ama zamanla bu kızarıklık daha belirgin hale geldi. Küçük kan damarları belirginleşti ve yanaklarınızda sıcaklık veya karıncalanma hissi başladı. Farklı kremler ve losyonlar deneseniz de hiçbiri uzun süreli bir rahatlama sağlamadı. Eğer bu durum size tanıdık geliyorsa, gül hastalığı ya da diğer adıyla rosacea denen bir tür cilt hastalığınız olabilir. Bu kronik hastalık tedavi edilmezse görünümünüzü ve özgüveninizi önemli ölçüde etkileyebilir. Neyse ki, semptomları etkili bir şekilde yönetmek için birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bu yazıda Rosasea (gül hastalığı) nedir, nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri nelerdir? gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Rosacea – Gül Hastalığı Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Rosacea, yüzde kızarıklık ve iltihaplı cilt ile karakterize kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Roza cilt hastalığı neden olur diye merak ediyorsanız, bunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte genellikle aşağıdakilerin risk oluşturduğu düşünülüyor:

  • Genetik: Rosacea ailelerde görülme eğilimindedir, bu da genetiğin muhtemelen bu durumun gelişimine katkıda bulunduğunu gösterir.
  • Deri akarları: Saç foliküllerinde yaşayan Demodex folliculorum akarları rosacea hastalarında enflamasyonu tetikleyebilir.
  • Kan damarı anormallikleri: Yüzdeki görünür kan damarları çok kolay genişleyerek kızarma ve kızarıklığa neden olabilir.
  • Bağışıklık sistemi tepkisi: Güneşe maruz kalma, sıcaklık değişiklikleri, baharatlı yiyecekler, alkol veya cilt bakım ürünleri gibi çevresel faktörlere karşı anormal bir bağışıklık sistemi reaksiyonu bazılarında gül hastalığını tetikleyebilir.

Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Rosacea belirtileri arasında en yaygın olanları şunlardır:

  • -Yüz kızarıklığı: Yanaklarda, burunda, çenede veya alında kalıcı kızarıklık.
  • -İnflamatuar papüller ve püstüller: Beyaz nokta içeren veya içermeyen küçük, kırmızı şişlikler.
  • -Telenjiektazi: Özellikle burun ve yanaklarda gözle görülür kan damarları.
  • -Göz tahrişi: Kanlı, sulu veya tahriş olmuş gözler.
  • -Yüz şişmesi: Fazla dokudan dolayı şişmiş, kalınlaşmış bir burun.
  • -Kimatöz değişiklikler: Burun üzerinde kalınlaşmış, yumrulu deri.

Rosasea farklı türleri var mı? Doktorlar bazen rosacea’yı dört alt türe ayırır:

  • Eritematotelenjiektatik – ciltte kızarıklık ve ince damarlar.
  • Papülopüstüler – sivilceler, papüller ve püstüller.
  • Fimatöz – özellikle burnun kalınlaşması ve şişmesi (rinofima).
  • Oküler – göz semptomları.

Rosacea diğer cilt sorunlarıyla ilişkili midir?

  • Akne: Rosacea ve sivilceyi aynı anda yaşamak mümkün olsa da genellikle iki durum ayrı ayrı ortaya çıkar. Birlikte ortaya çıkarlarsa, her durum ayrı bir tedavi şekli gerektirebileceğinden bir dermatoloğa görünmeniz gerekir.
  • Egzama: Rosacea ile sıradan egzama arasında bir bağlantı yoktur, ancak rosacea ile aynı anda seboreik dermatit (seboreik egzama olarak da bilinir) yaşanması alışılmadık bir durum değildir.
  • Lupus: Lupus ve rosacea benzer semptomlar gösterebilir (dermatologlar farkı anlayabilir), bu nedenle bazen birbirleriyle karıştırılmaları şaşırtıcı değildir. İkisi arasında hiçbir bağlantı yok.
  • Cilt kanseri: Bilindiği kadarıyla rosacea ile cilt kanseri arasında bir bağlantı yoktur. Öte yandan rosacea hastalarının sırf ışığa duyarlı ciltleri olduğu için cilt kanserine yakalanma olasılıkları daha yüksek olabilir.

Gül Hastalığı İçin Etkili Tıbbi Tedaviler

Gül hastalığı kesin çözüm var mı diye merak edenler oluyor, hatta “gül hastalığından kurtuldum” diyenler de var. Ancak bu hastalığın henüz bilinen kesin bir çözümü olmadığını belirtelim. Bununla birlikte gül hastalığı semptomlarını yönetmeye yardımcı olmak için çeşitli tıbbi tedaviler mevcuttur. Tedavi planı rosacea hastalığınızın şiddetine ve spesifik semptomlarına bağlı olacaktır.

Azelaik asit, metronidazol veya brimonidin içeren topikal kremler ve jeller iltihap ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir. Bunlar reçeteyle temin edilebilir ve semptomları kontrol etmek için uzun süreli kullanılması gerekebilir. Darbeli boya lazerleri veya yoğun darbeli ışık tedavisi de kızarıklığı azaltabilir ve ciltteki küçük kan damarlarını en aza indirebilir. Kalıcı kızarıklık için vasküler lazer tedavisi daha uzun süreli sonuçlar sağlayabilir.

Gül hastalığı tedavisi için Topikal tedaviler etkili olmadığında düşük doz doksisiklin, tetrasiklin veya izotretinoin gibi oral ilaçlar yardımcı olabilir. Bu oral ilaçlar ciltteki enflamasyonu azaltarak ve rosacea semptomlarını tetikleyebilecek yüzdeki bakteri popülasyonunu azaltır. Özellikle izotretinoin, bazı vakalarda semptomların uzun süreli olarak gerilemesini sağlayabilir.

Cilt kalınlaşması ve akne benzeri durumlarda, iltihabı azaltmak ve tıkanmış kıl foliküllerini temizlemek için topikal veya oral ilaçlarla birlikte oral izotretinoin kullanılabilir. Lazer veya ışık tedavileri de cildi pürüzsüzleştirmek ve yara izlerini en aza indirmek için kullanılabilir.

>>   Kan Dolaşımını Hızlandıran Besinler ve Bitkisel Çözümler

Nadir durumlarda, uzun süreli iltihaplanma ve şişmenin neden olduğu fazla dokudan kaynaklanan burun şekil bozukluğunu düzeltmek için ameliyat önerilebilir. Rinofima küçültme ameliyatı olarak adlandırılan bu prosedür ile fazla doku çıkarılıp hem görünümü hem de nefes almayı iyileştirmek için burun yeniden şekillendirilir.

Belirtilerinize ve ciddiyetinize uygun stratejik bir tedavi planı ile rosacea genellikle iyi bir şekilde yönetilebilir. Bununla birlikte, rosacea kronik bir durumdur, bu nedenle semptomları kontrol etmek ve ilerlemeyi önlemek için sürekli bakım ve izleme gerektirir.

Gül hastalığı kremi

Gül hastalığı kremleri, merhemleri ve jelleri ciltteki iltihabı azaltmaya, kızarıklık ve şişlikler gibi semptomları hafifletmeye ve cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu topikal tedaviler genellikle iltihabı azaltmak için metronidazol, azelaik asit, sülfasetamid ve/veya topikal kortikosteroidler gibi ilaçlar içerir. Kişiler çeşitli bileşenlere farklı yanıtlar verebildiğinden, sizin için en uygun olanı bulmak için farklı rosacea kremleri denemeniz gerekebilir. Elbette gül hastalığına krem önerisi için mutlaka dermatoloğunuzla görüşmelisiniz.

Rosacea İçin Lazer Tedavisi

Topikal tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri rahatlama sağlamıyorsa, lazer tedavisi bir seçenek olabilir. Lazerler, görünür kan damarlarını ve kızarıklığı tedavi etmek için hedeflenmiş ışık darbeleri kullanır. Tipik olarak birden fazla tedavi gerekir, ancak lazerler rosacea belirtilerini azaltmada ve cilt dokusunu iyileştirmede oldukça etkilidir.

Gül hastalığı için kullanılan en yaygın iki lazer türü vardır; darbeli boya lazerleri ve Nd:YAG lazerlerdir. Darbeli boya lazerleri görünür kan damarlarını hedef alır ve onları yok etmek için çalışır, böylece kızarıklığı azaltır. Nd:YAG lazerler cildin daha derinlerine nüfuz eder ve fazla kan damarlarını parçalamak için ısı kullanır. Ayrıca kolajen üretimini uyarır ve gözenekleri sıkılaştırır.

Prosedür, tedavi edilen alanın büyüklüğüne bağlı olarak 15 ila 30 dakika sürer. Yan etkiler genellikle küçüktür ancak tedaviden sonraki birkaç gün boyunca kızarıklık, şişme ve morarma içerebilir. En iyi sonuçlar için genellikle birkaç hafta arayla birden fazla tedaviye ihtiyaç duyulur.

Rozasea lazer tedavisi fiyatları tedavi kurumuna bağlı olarak değişebilir ve özel kurumlarda bu işlem biraz pahalı olabilir. Ancak, uzun süreli rosacea tedavisi için lazer kullanımı, uygun bir cilt bakımı rutini ve tetikleyicilerden kaçınma semptomları gidermede son derece etkilidir.

Rozasea bitkisel tedavi

Bitkisel tedaviler rosacea semptomlarını hafifletmek için doğal alternatifler sunar. Çeşitli bitkisel ilaçlar rozasea eğilimli cildin durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  • Papatya, rosacea ile tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Papatya çayı poşetleri soğuk kompres olarak kullanılabilir veya çay doğrudan cilde uygulanabilir. Jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağda seyreltilmiş papatya esansiyel yağı da cilde nazikçe masaj yapıldığında yardımcı olabilir.
  • Aloe vera bitkisinden elde edilen jel yatıştırıcı ve iyileştiricidir. Cilde aloe vera jeli uygulamak kızarıklık ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir ve cildi onarır.
  • Yeşil çay, rosacea eğilimli cilde fayda sağlayabilecek antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Soğuk kompres olarak kullanıldığında, yeşil çay şişlik ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir. Yeşil çay özleri rosacea için bazı cilt bakım ürünlerinde de bulunur. Yeşil çay veya EGCG (yeşil çayda bulunan bir bileşik) içeren oral takviyeler de cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak, özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız, önce doktorunuza danışın.
  • Meyan kökü yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve cilt iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir. Meyan kökü özleri bazı reçetesiz satılan cilt bakım ürünlerinde ve rosasea temizleyicilerinde bulunur. Ancak meyan kökü takviyeleri bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir ve ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle önce doktorunuza danışın.

Özetle, papatya, aloe vera, yeşil çay ve meyan kökü gibi bitkisel tedaviler iltihabı azaltarak, cildi yatıştırarak ve hatta iyileşmeyi teşvik eden bitkiler arasındadır. Doğru şekilde ve bir doktorun rehberliğinde kullanıldığında, bitkisel ilaçlar gül hastalığı için güvenli bir ek tedavi seçeneği olabilir. Ancak, reçeteli ilaçları bırakmadan veya değiştirmeden önce her zaman dermatoloğunuzla konuşun.

Rosasea için Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Birçok dermatolog tarafından önerilen rosa sea yüz bakımı rutini, her sabah yüzün nazik ve canlandırıcı bir şekilde temizlenmesiyle başlar. Hastalar, tanecikli veya aşındırıcı olmayan yumuşak bir sabun veya temizleyici kullanmalı ve bunu parmak uçlarıyla yaymalıdır. Yumuşak bir ped veya bez de kullanılabilir ancak sert liflerden, fırçalardan veya süngerlerden kaçının.

Daha sonra yüzünüzü ılık suyla birkaç kez durulayın ve kalın pamuklu bir havluyla kurulayın. Yüzü asla çekmeyin, çizmeyin veya sert bir şekilde davranmayın. Topikal bir ilaç uygulamadan önce yüz birkaç dakika açık havada kurumalıdır. Herhangi bir makyaj veya diğer cilt bakım ürünlerini kullanmadan önce ilacın 5-10 dakika daha emilmesini sağlayın. Ayrıca, özellikle Rosa cea için tasarlanmış cilt bakım ürünleri kullanmanız da faydalı olur. En önemlisi kokulu veya uyarıcı maddeler içeren cilt bakım ürünlerinin kullanımından kaçınmaktır.

>>   Alkol İntoleransı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Sık sorulan sorular

  1. Rosa sea (Gül hastalığı) nedir? Rosacea, öncelikle açık tenli yetişkinlerin yüzünü etkileyen yaygın, kronik, inflamatuar bir cilt bozukluğudur.  Çoğunlukla kırmızı döküntü olarak ortaya çıkan rosacea, yıllar boyunca aralıklarla tekrarlayabilir.
  2. Gül hastalığı bulaşıcı mıdır? Hayır. Rosacea bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilmez ve ciltle temas yoluyla veya havadaki bakterilerin solunması yoluyla yayılabileceğine dair hiçbir kanıt yoktur. Antibiyotiklerin rosacea semptomlarına karşı etkinliğinin, bakterileri yok etme yeteneklerinden ziyade anti-inflamatuar etkilerinden kaynaklandığına inanılmaktadır.
  3. Gül hastalığı testi var mı? Rosacea için histolojik, serolojik veya başka tanısal testler mevcut değildir. Rosacea tanısı, belirti ve semptomlarınızın ve tıbbi öykünüzün kapsamlı bir incelemesinden sonra doktorunuz tarafından konulmalıdır.
  4. Rosasea tedavi edilmezse kötüleşir mi? Bir kişide rosaceanın nasıl ilerleyeceğini kesin olarak tahmin etmenin bir yolu yoktur, ancak doktorlar tedavi olmaksızın belirti ve semptomların giderek daha şiddetli hale gelme eğiliminde olduğunu gözlemlemiştir. Dahası, Ulusal Rosacea Derneği araştırmasında, rosacea hastalarının yaklaşık yarısı tedavi olmadığında durumlarının bir yıl içinde erken aşamadan orta aşamaya ilerlemiştir. Neyse ki, tıbbi tedavi ve yaşam tarzı değişikliklerine uyumun, uzun vadede belirti ve semptomları etkili bir şekilde kontrol ettiği görülmüştür.
  5. Çocuklarda da gül hastalığı olur mu? Ergenlerde ve çocuklarda rosacea görülme sıklığı nadir olmasına rağmen, bu tür vakalar tıp literatüründe belgelenmiştir.
  6. Rosacea yüzde şişme, yanma veya kaşıntıya neden olur mu? Yüzde yanma, batma ve kaşıntı çoğu rosacea hastası tarafından yaygın olarak rapor edilmektedir.
  7. Egzama ile rosacea arasında herhangi bir bağlantı var mı? Hayır, tıbbi literatürde rosacea ile atopik dermatit veya egzamayı birbirine bağlayan hiçbir şey yoktur. İki hastalık bazı semptomları paylaşabilir ancak aynı zamanda birçok farklılığa da sahiptir. Rosacea, açık tenli kişilerde daha yaygındır ve neredeyse her zaman yalnızca yüzü etkiler. Atopik egzama kuru cilde sahip kişilerde daha sık görülür ve vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir, kırmızı pullanmalara ve şiddetli kaşınan kabuklu veya akıntılı püstüllere neden olabilir.
  8. Gül hastalığı cilt kanseri riskini artırır mı? Rosacea’yı doğrudan cilt kanseriyle ilişkilendiren hiçbir tıbbi kanıt yoktur. Rosacea hastalarının, sık açık tenli olmaları ve güneşten gelen ultraviyole radyasyon nedeniyle yaralanmaya yatkın olmaları nedeniyle, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde cilt kanserine yakalanma olasılıkları daha yüksek olabilir. Büyümüş veya asimetrik bir ben, düzensiz kenarlı veya farklı renkte bir ben gibi olası cilt kanseri belirtilerine sahipseniz dermatoloğunuza danışmanız önemlidir. Rosacea ile ilgisi olmasa da cilt kanseri, insidansı giderek artan potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır.
  9. Gül hastalığı karaciğer ile alakalı mı? Rozasea hastalığı karaciğer ile ilişkili değildir ve karaciğer hastalıklarının belirtisi veya nedenleri arasında değildir.
  10. Rosacea tedavi edilebilir mi? Rosacea tamamen tedavi edilemese de, çeşitli belirti ve semptomlarını kontrol altına alabilecek veya ortadan kaldırabilecek tıbbi tedaviler mevcuttur.
  11. Rosacea olup olmadığımı nasıl anlarım? Rosacea tanısının bir pratisyen hekim veya dermatolog tarafından konulması gerekir. Yanaklar, alın, burun ve çene bölgelerinde kızarıklığın artması ve bazen ince kan damarlarının gözle görülür şekilde görülmesiyle birlikte ciltte kızarıklık ve hassasiyete yol açan bir durumdur. Ayrıca ciddi vakalarda iltihaplı püstüllere dönüşebilen kırmızı sivilceler/papüller de sıklıkla bulunur.
  12. Gül hastalığına ne sebep olur? Rosacea’nın nedeni bilinmediği için bu cevaplanması kolay bir soru değil. Açık ten ve mavi gözler, ciltte bazı mikroplar ve ayrıca bağırsakta bakteri kolonizasyonu ile ilişkiler vardır. Nedensel bağlantılar kanıtlanmamıştır. UV ışığına maruz kalmanın bir rol oynadığı düşünülmektedir. En son araştırmalar, bağışıklık tepkisinin değiştiğini gösteriyor. Rosacea’da beyaz kan hücreleri tarafından vazodilatörler salınır ve görünür kan damarlarına ve kızarıklığa neden olur. Nedeni bilinmiyor. Demodex akarları rosacea’nın tetiklenmesinde rol oynayabilir.
  13. Rozasea kalıtsal mıdır? Yukarıda bahsedildiği gibi, açık tenli insanların etkilenme olasılığı daha yüksek gibi görünüyor ve cilt tipi de rosacea gibi aileden gelme eğiliminde. Ancak doğrudan kalıtsal değildir ve ailede kimin etkilenebileceğini tahmin etmek mümkün değildir.
  14. Rosacea kendi kendine iyileşir mi? Tedavi edilmediği takdirde rosacea zamanla daha da kötüleşir.
  15. Rosacea için hangi cilt ürünlerini/makyajı kullanabilirim? Yağlı ürünlerden ve parfümlü ürünlerden kaçının. Hassas ciltler için olanları seçin ve mümkün olduğunca dikkatli kullanın. Bir ürün kuruluğa veya tahrişe neden olursa kullanmaya devam etmeyin.