Egzamaya İyi Gelen En Etkili Yağlar
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Egzamaya İyi Gelen En Etkili Yağlar

Egzama kuru, kaşıntılı ve bazen de kabarcıklarla kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Bu rahatsızlıkla başa çıkmak gerçekten zor olabilir, ancak endişelenmeyin, çünkü size yardımcı olabilecek bazı doğal çözümler var. Egzama için kullanılan uçucu yağlar, semptomları hafifletmeye ve hatta bazı durumlarda tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Egzamaya İyi Gelen Yağlar

Egzamanın %100 etkili bir tedavisi yoktur. Ancak egzama için uçucu yağlar kullanmanın semptomları hafifletmede ve bazılarını gidermede etkili olduğuna dair birçok kanıt vardır. Uçucu (esansiyel) yağları kullanmanın en güvenli şekli taşıyıcı herhangi bir yağ (badem yağı, jojoba yağı, hindistancevizi yağı, zeytin yağı gibi) ile seyreltip kullanmaktır. Ayrıca, hazırladığınız yağı cildinizin küçük bir bölümünde test etmeniz de önemli. Test sonucunda yanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar oluşmazsa, yağı güvenle kullanabilirsiniz.

Uçucu yağ satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar da var. Asla plastik şişe içerisinde satılan yağlardan almayın, çünkü plastikte bulunan kimyasallar yağda çözünebilir ve uçucu yağı kirleterek cildinize zarar verebilir. Ayrıca, satın alacağınız uçucu yağın saf olduğundan ve hiçbir katkı maddesi içermediğinden emin olun. Önceden seyreltilmiş yağlardan da uzak durup, esansiyel yağınızı kendiniz seyreltin. Bununla birlikte, herkesin cildi aynı yağa aynı tepkiyi vermeyebilir. Bu nedenle, aşağıdaki listeden, sizin için en iyi olanlarını deneyerek bulmalı ve cildinize en uygun olanını kullanmalısınız.

Evet, uyarılarımızı da yaptığımıza göre, şimdi egzama tedavisi için en iyi doğal uçucu yağlar listesini paylaşabiliriz…

1. Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı egzamaya iyi gelir mi? Bu yağ egzama tedavisi için en yararlı esansiyel yağlardan biridir. Üstelik sadece egzama için değil, birçok cilt problemi için rahatlıkla kullanılabilecek oldukça etkili bir yağdır. Çay ağacı yağının anti-enflamatuar özellikleri, egzama için en iyi uçucu yağlardan biri olarak sınıflandırılmasının ana nedenlerindendir. Egzama semptomlarıyla mücadeledeki etkinliği henüz tam olarak kanıtlanmış olmasa da egzama ile başa çıkmaya çalışanların deneyimleri göz önünde bulundurulunca, çay ağacı yağının faydaları inkar edilemez görünüyor.

>>   Hindistan Cevizi Yağının Faydaları ve Kullanımı

2. Jojoba yağı

Jojoba yağı egzamaya iyi gelir mi? Bu yağ, cildin doğal olarak ürettiği yağ ile benzer özelliklere sahiptir. Bu nedenle, egzamanın yarattığı tahriş ve kaşıntıdan kurtulmak için faydalı olabilir. Aslında, bu yağın zengin nemlendirici içeriği, egzama nedeniyle kuruyup rahatsızlık veren cildi etkili bir şekilde nemlendirip semptomları hafifletmesine yardımcı olur. Ayrıca kızarıklık ve iltihaplanmayı da azaltır.

3. Sardunya yağı

Bu yağ cildi dengeleme ve yatıştırma özellikleri ile bilinir. Bu nedenle egzama için etkilidir. Ciltteki iltihabı yatıştırmak için küveti suyla doldurup suya birkaç damla sardunya yağı damlatın ve 10-15 dakika bu suda bekleyin. Bunu düzenli olarak uyguladığınızda egzama semptomlarının hafiflediğini görebilirsiniz. Ayrıca, banyo sonrası, taşıyıcı bir yağa 1-2 damla sardunya yağını karıştırıp egzamalı bölgelere uygulayabilirsiniz.

4. Papatya Yağı

Papatya yağı egzamaya iyi gelir mi? Kuru cilt egzamanın en yaygın belirtilerindendir ve papatya yağı bu konuda en büyük yardımcınız olabilir. Egzama için bu uçucu yağın nemlendirici özellikleri kuru cildi nemlendirip yumuşatırken, aynı zamanda sinirleri de sakinleştirecektir. Papatya yağı kokusunun anksiyete ve depresyon hastaları üzerinde olumlu bir etkisi vardır, bu nedenle bu harika esansiyel yağı cildinize uygulamanız çok yönlü faydalar sunar.

5. Gül yağı

Kokusu ve yatıştırıcı özellikleri nedeniyle çeşitli cilt bakım ürünlerinde kullanılan yağlardan biri olan gül yağı aynı zamanda egzamaya iyi gelen yağlardan biridir. Cilt üzerinde iyileştirici, gençleştirici ve yenileyici özellikleri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, egzama için kullanılması yararlı olabilir. Özellikle kuru ve pul pul dökülen ciltler için faydalıdır. Yalnız çok güçlü bir etkiye sahip olduğundan, kesinlikle doğrudan cilde uygulanmamalı, mutlaka seyreltilerek kullanılmalıdır.

6. Kayısı Çekirdeği Yağı

Kayısı çekirdeği yağı egzamaya iyi gelen bitkisel yağlardan bir diğeridir. Saf ve tamamen doğal kayısı çekirdeği yağı hassas ciltler için harikalar yaratabilir; cildin erken yaşlanmasını önler, cildi sıkılaştırır ve cilt tonunu dengeler. Cildi derinlemesine nemlendirdiği için ise egzaması olanlar bu yağı bir nimet olarak kabul eder. Bu özelliklerinden faydalanmak için mutlaka %100 doğal yağ kullanmanız çok önemli!

>>   Kulak Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

7. Lavanta yağı

Lavanta yağı egzamaya iyi gelir mi? Lavanta yağı uzun süredir sivilceleri tedavi etmek ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için kullanılmaktadır, aynı zamanda egzamaya iyi gelen yağlar arasındadır. Anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri, kaşıntı, kızarıklık ve yanmayı giderir ve hassas cildi koruyan bir kalkan oluşturur.

8. Argan yağı

Egzamaya İyi Gelen En Etkili Yağlar arasında bulunan argan yağı cildi besler, nemlendirir ve antioksidanlarla doludur. Bu yağ ciltteki iltihaplanmayı azaltır ve egzama belirtilerini hafifletmeye katkı sağlar.

9. Kantaron yağı

Kantaron yağı egzamaya iyi gelir mi? Kantaron yağı cilt sağlığı için etkili bir doğal üründür. Egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan kantaron yağı, anti-enflamatuar ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir.

Ev yapımı egzama kremi/losyonu

Yukarıda sıraladığımız egzama için uçucu yağlar seyreltilip direkt uygulanabileceği gibi, bazı malzemelerin karışımıyla elde edilecek egzama kremi ve losyonu şeklinde de kullanılabilir. İşte, uçucu yağlar ve diğer doğal malzemelerle kolaylıkla yapabileceğiniz mükemmel bir ev yapımı egzama kremi…

  • 20 damla lavanta yağı
  • ¼ fincan hindistancevizi yağı
  • ¼ fincan shea yağı
  • ½ bir çay kaşığı E vitamini yağı

Tüm malzemeleri öncelikle bir kasede iyice karıştırın ve kapaklı cam bir kavanoza aktarın. İhtiyaç duydukça kullanın.