Kötü Ağız Kokusuna 10 Doğal Çözüm
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Bakım

Kötü Ağız Kokusuna 10 Doğal Çözüm

Ağız kokusu çoğunlukla çok ciddi bir problem değilmiş gibi algılansa da aslında sosyal hayattan uzaklaşma, depresyon ve içe kapanma gibi  ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. xhayat.com olarak “ağız kokusunun nedenleri nelerdir, ağız kokusu giderme yöntemleri nelerdir” gibi merak ettiğiniz soruları bu yazımızda yanıtladık.

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Geceleri uyurken kapalı olan ağız içinde oksijen sirkülasyonu olmadığından ve bu ortamın hem sıcak hem de nemli olmasından dolayı bakterilerin çoğalması kaçınılmaz olmaktadır. İşte bu bakteri ve mikropların kükürt bakımından yoğun metabolik artıklar bırakması özellikle sabahları uyandığınızda fark ettiğiniz ağız kokusunun sebepleri arasındadır. Yanı sıra ağız kokusunun nedenleri genel olarak şunları içerir:

  • Diş çürükleri
  • Diş eti hastalıkları
  • Diş ve diş eti iltihabı
  • Kötü ağız hijyeni
  • Ağız kuruluğu (tükürük antimikrobiyal etkiye sahiptir ve ağız kuruluğu kötü kokan nefese neden olabilir)
  • Yetersiz ve sağlıksız beslenme
  • Diyabet
  • Böbrek yetmezliği
  • Sinüzit
  • Boğaz ağrısı
  • Bazı enfeksiyonlar
  • Ülser gibi bazı mide-bağırsak problemleri
  • Laktoz intoleransı
  • B vitamini eksikliği
  • Bademcik taşı
  • Soğan, sarımsak, alkol ve sigara da ağız kokusu nedenleri arasında bulunur.

Bazı basit kurallara uyarak ağız kokusundan kurtulmak elbette mümkün. Peki ağız kokusu nasıl önlenir, ağız kokusuna ne iyi gelir? İşte bu sorundan kurtulmanız için bazı öneriler:

Ağız kokusu giderme: Kötü ağız kokusuna çözüm yolları

  1. Ağız kokusundan kurtulmak için ve bu sorunun tekrarlanmasını önlemek için uymanız gereken ilk kural, doğru ve düzenli ağız-diş bakımıdır. Hijyenik bir ağız rahatsız edici kokuların oluşmasını önler. Bunun için, sabahları ilk işiniz dişlerinizi fırçalamak olmalı. Bununla birlikte, her yemekten sonra da dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin ve düzenli olarak diş ipi kullanın. Düzenli ağız hijyeni sağlanmadığında ağzınızdaki bakteriler artar ve plak olarak bilinen ince bir bakteri tabakası dişlerinizde birikir. Bu da hem diş ve diş eti problemleri hem de kötü kokan nefes ile sonuçlanır.
  2. Her üç ayda bir mutlaka diş fırçanızı değiştirin. Düzenli ağız-diş muayenesine gidin.
  3. Takma diş kullanıyorsanız, geceleri çıkarın ve bakteri birikintisinden, yiyecek ve içecek kalıntılarından kurtulmak için mutlaka temizleyin.
  4. Bolca su içmeyi ve ağzınızı sürekli soğuk su ile çalkalamayı unutmayın. Bu, özellikle sabah nefesini tazelemek ve kötü koku oluşumunu önlemek için son derece faydalıdır.
  5. Ağız kokusu için bitkisel çözüm arıyorsanız, karanfil, rezene ve anason ağız kokusu giderme konusunda en etkili bitkiler arasındadır. Antiseptik nitelikleri, ağız kokusuna neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Özellikle Antik çağlardan beri, rezene ve anason tohumu nefes tazelemek için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca, Taze maydanoz, fesleğen, nane veya kişniş çiğneyebilirsiniz. Bu yeşil bitkilerdeki klorofil kötü koku giderici özelliğe sahiptir.
  6. Yeşil çay da ağız kokusunu giderici bitkisel ilaç olarak adlandırılabilir ve bu konuda oldukça etkilidir. Bu nedenle bir fincan yeşil çay (naneli yeşilçay daha etkili olur) ideal bir nefes tazeleyici olarak tüketilebilir. Hatta yeşil çayı nefes kokusu spreyi olarak da kullanabilirsiniz.
  7. Limon veya portakal kabuğu da kötü nefes kokusu için büyük fayda sağlayacaktır. Limon ve portakalda bulunan sitrik asit tükürük bezlerini uyaracak ve ağız kokusu ile mücadele edecektir. Tabi sadece kabukları değil meyvesi de kötü koku gidermek için etkilidir.
  8. Süt, ağız kokusu için iyi bilinen bir tedavi yöntemidir. Araştırmalar, özellikle sarımsak ve soğan yedikten sonra süt içmenin kötü kokan nefesi önemli ölçüde giderdiğini göstermektedir. Ayrıca yoğurt da, laktobasil adı verilen sağlıklı bakteriler içerir. Bu sağlıklı bakteriler, bağırsak gibi vücudunuzun çeşitli bölümlerinde bulunan kötü bakterilerle savaşmaya yardımcı olur ve ağız kokusunu giderme de dahil olmak üzere bir çok fayda sağlar.
  9. Ananas ve ananas suyu kötü nefes kokusu için en hızlı ve en etkili yöntemlerden bir diğeridir.
  10. Dişlerinizi fırçalamaya fırsat bulamadığınız durumlarda nane şekeri veya naneli sakız kullanmak da ağız kokusunu kamufle etmek kullanabileceğiniz basit yöntemlerdendir. Ayrıca ağız kokusundan kurtulmak için kendi hazırlayacağınız doğal gargaralar da kullanabilirsiniz.
>>   Doğum Sonrası Saç Dökülmesine Doğal Çözümler

Kötü ağız kokusu kişinin yaşam kalitesini düşürür ve kişide özgüven sorununa neden olur. Bu duruma maruz kalmamak ve ağız kokusunu gidermek için öncelikle ağzınızda var olan çürük, iltihap ve diğer diş ve diş eti problemleri konusunda bir diş hekimiyle görüşmeli ve ağız kokusuna neden olan ve olabilecek tüm faktörlerin ortadan kalkmasını sağlamalısınız. Aksi takdirde uygulayacağınız hiç bir yöntem kalıcı sonuç sağlamayacaktır.

Ayrıca okuyun: Medikal Ayak Bakımı Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?