Herkeste zaman zaman kulak çınlaması olabilir, ancak geçmeyen kulak çınlaması sorunu yaşıyorsanız, bu durum zamanla bir eziyete dönüşebilir. Şiddetli kulak çınlaması olan kişilerde işitme, çalışma, odaklanma ve uyku sorunları görülebilir. Tinnitus yani kulak çınlaması (hayalet ses de denir) bir hastalık değil bir semptomdur. Peki kulak çınlaması neden olur ve nasıl geçer? Kulak çınlamasına kesin çözüm var mı? İşte merak edilen tüm detaylar…
Kulak çınlaması genellikle çan sesi, vızıltı, tıslama, cıvıltı, ıslık veya diğer sesleri duyma şeklinde tanımlanır. Bu sesler aralıklı veya sürekli olabilir ve ses yüksekliği değişebilir. Arka plan gürültüsü düşük olduğunda genellikle daha kötü bir hal alır, bu nedenle bunu en çok geceleri sessiz bir odada uykuya dalmaya çalışırken fark edebilirsiniz. Nadir durumlarda, ses kalbinizle senkronize olarak hareket eder (pulsatil kulak çınlaması). Ciddi vakalarda kulak çınlaması, insanların konsantre olma ve uyuma güçlüğü çekmesine hatta ruhsal çöküntülere sebep olabilir. Kulak çınlaması kişiden kişiye değişebilen bir sorundur. Kimi insanda sol kulak çınlaması, kiminde sağ kulak çınlaması, kiminde ise her iki kulakta birden çınlama görülebilir.
>>Kulak Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Kulak Çınlaması Neden Olur?
Kulak çınlamasına neden olabilecek farklı durumlar vardır. Ancak en yaygın nedeni yüksek seslere uzun süreli maruz kalmaktır. Kulak çınlaması olan kişilerde gürültüye bağlı bir miktar işitme kaybı olabilir. Gürültü, iç kulakta spiral şekilli bir organ olan kokleanın sese duyarlı hücrelerinde kalıcı hasara neden olur.
Marangozlar, pilotlar, rock müzisyenleri, peyzaj mimarları ve diğer yüksek sesli cihazlarla çalışanlar veya tekrar tekrar yüksek sesle müzik dinleyen insanlar risk gruplarını oluşturur. Aniden aşırı yüksek bir gürültüye tek bir kez maruz kalmak da kulak çınlamasına neden olabilir.
Ayrıca, kulak çınlamasının sebepleri arasında şunlar vardır:
- Kulak kiri birikmesi
- Tümör nedeniyle kulak tıkanıklıkları
- Bazı ilaçlar (özellikle aspirin, çeşitli antibiyotik türleri, anti-inflamatuarlar, döngü diüretikleri ve antidepresanlar ile kinin ilaçları; kulak çınlaması, yaklaşık 200 reçeteli ve reçetesiz ilaç için potansiyel bir yan etki olarak gösterilmektedir.)
- Kokleanın veya kulağın diğer kısımlarının bozulmasına neden olabilen doğal yaşlanma süreci
- Kulağın iç kısmını etkileyen Meniere hastalığı
- Orta kulaktaki küçük kemiklerin sertleşmesine neden olan bir hastalık olan otoskleroz
- Yüksek tansiyon
- Kardiyovasküler hastalık
- Dolaşım sorunları
- Anemi
- Alerjiler
- Düşük aktif tiroid bezi
- Otoimmün hastalık
- Diyabet
- Temporomandibular eklem sendromu gibi boyun veya çene sorunları
- Baş ve boyun yaralanmaları
- Alkol, sigara, kafeinli içecekler veya belirli yiyecekler
- Stres ve yorgunluk
- Lyme hastalığı
- Fibromiyalji
Kulak çınlamanızın nedenini belirlemek için doktorunuz genel bir muayene yapar. Kullandığınız herhangi bir ilaç varsa bunu da doktorunuza bildirmelisiniz. Duruma bağlı olarak işitme testi, MRI ya da CT taraması yapılabilir. Gerekli tedavinin ardından genellikle çınlama sorunu da ortadan kalkar.
Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
Bazen kulak çınlaması, altta yatan nedenin tedavisi ile çözülebilir, ancak kulak çınlamasının kanıtlanmış kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, semptomları kontrol altına almak için uygulanan bazı alternatif yöntemler de mevcuttur. Peki kulak çınlamasına ne iyi gelir, fiziksel ya da psikolojik kulak çınlaması nasıl geçer? Aşağıdaki çözüm önerileri kulak çınlaması için uygulanan en yaygın çözüm yöntemlerindendir:
🟢 Ginkgo Biloba: Gingko bilobanın kulak çınlamasına bitkisel çözüm olabileceği düşünülüyor. Hatta “Ginkgo Biloba kullandıktan sonra kulak çınlaması geçti” gibi yorumlara da rastlamış olabilirsiniz. Ginkgo Biloba anksiyete, astım, diyabet, erektil disfonksiyon, yorgunluk, glokom, yüksek tansiyon gibi çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmek için alternatif tıpta sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Gingko biloba’nın tedavi ettiği ya da semptomları hafiflettiği düşünülen sorunlardan biri de sürekli kulak çınlaması sorunudur.
🟢 B12 vitamini: Bazı çalışmalarda vitamin B12 eksikliğinin kulak çınlamasının potansiyel bir nedeni olduğu öne sürülmüştür. Düşük folat ve B12 vitamini seviyeleri, kokleaya (sesi beyne gönderilen sinir uyarılarına çeviren iç kulağın bir parçası) giden küçük kan damarlarının zarar görmesine neden olabilir. Bu da kulak çınlaması riskini doğurur. Bazı çalışmalarda, kulak çınlaması olan ve B12 vitamini eksikliği olan kişilere B12 vitamini enjeksiyonları yapıldıktan sonra kulak çınlamasında önemli iyileşme olduğu görülmüştür.
🟢 Çinko takviyeleri: Çinko vücutta bulunan ve sinir sistemini ve kokleayı desteklemek de dahil olmak üzere birçok bedensel reaksiyonun dengesini korumak için önemli bir elementtir. Bazı araştırmalar, kulak çınlamasından muzdarip kişilerde çinko takviyelerinin rolünü değerlendirmiş ve çinkonun semptomlara fayda sağladığını göstermiştir. Ancak kesin bir delil henüz mevcut değildir.
🟢 Magnezyum: Magnezyum eksikliği titreme, kas spazmları, zayıf koordinasyon, nöbetler ve hatta kalp durması gibi semptomlara neden olabilir. Hatta bazı araştırmalar, magnezyum seviyelerindeki düşüşün kulak çınlamasına yol açabileceğini ve magnezyum takviyesinin kulak çınlaması semptomlarını hafifletebileceğini de göstermiştir.
🟢 Meditasyon: Birçok insan için stres kulak çınlamasına neden olan bir tetikleyicidir, bu nedenle bazı gevşeme tekniklerini uygulamak kulak çınlamasını önleyebilir. Kulak çınlamasından kurtulmak için düzenli olarak meditasyon, yoga ve tai chi gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz.
🟢 Akupunktur: Geleneksel Çin tıbbında kulak çınlaması da dahil olmak üzere çok sayıda tıbbi durum için akupunktur kullanılır. Akupunkturun kulak çınlaması tedavisine yardımcı olabileceğine dair ikna edici bir kanıt olmasa da denemeye değer bir yöntem olduğu düşünülüyor.
🟢 Kulak koruması: Yüksek sesli ortamlarda kulak çınlamanızın daha da kötüleşmemesi için köpük kulak tıkaçları gibi koruyucular kullanabilirsiniz. Aşırı gürültüye maruz kalma bazı insanlarda kulak çınlamasını tetikler ve hatta işitme duyusuna da zarar verebilir.
🟢 Sigarayı bırakın: Kulak çınlaması söz konusu olduğunda sigaranın iki yönlü etkisi vardır. Birincisi, işitme duyunuzu kontrol eden hassas sinir hücrelerine giden kan akışına zarar vererek kulaklar için daha fazla sorun yaratabilir. İkincisi, sigara içmek vücudunuzda bir uyarıcı görevi görür ve bu da kulaklarınızdaki çınlamanın daha yüksek ses çıkarmasına neden olabilir. Bu alışkanlığı bırakmak semptomların azalmasını sağlayabilir.
🟢 İşitme cihazları: Kulak çınlaması nasıl geçer diye merak edenler için bu cihazlar, yaşa bağlı işitme kaybına ve kulak çınlamasına çözüm olabilir. Duymanız gereken sesleri daha yüksek sesle çıkarır ve çınlamanın fark edilmesini zorlaştırır.
🟢 Aşırı kulak kirlerinden kurtulun: Tinnitus probleminizin olası nedeni aşırı kulak kiri ise, tıkanıklık tedavi edildikten sonra semptomlar hafifler veya tamamen ortadan kalkar. Evde kulak kirini temizlemek hassas bir işlemdir ve pamuklu çubuklardan veya kulağa yabancı cisimler sokmaktan kaçınmak gerekir. Bu durum için bir KBB uzmanına görünün veya haftada bir-iki kez kulağınıza 1-2 damla zeytinyağı (ya da susam yağı) damlatın. Bu yağlar kulak kiri oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve kirlerin doğal olarak dışarı çıkmasını sağlar.
🟢 Biofeedback (Biyolojik geri bildirim): Biofeedback, normalde bilinçsiz olan kalp atış hızı ve nefes alma gibi hayati fonksiyonları kontrol etmeyi öğrenmeyi içerir. Genellikle gerilim tipi baş ağrıları ve uykusuzluğun tedavisine yardımcı olmak veya bir kişinin kronik ağrıya tepkisini azaltmak için kullanılır. Diğer alternatif tedavilerin aksine biofeedback’in kulak çınlaması semptomlarını azaltması amaçlanmamıştır. Bunun yerine kulak çınlamasına bağlı sıkıntıyı azaltmak için kullanılır. Bunu yaparak kulak çınlaması ile başa çıkmak öğrenilebilir ve yaşam kalitesi iyileşebilir.
🟢 Diş-Çene Tedavisi: Bazı uzmanlar kulak çınlamasının çene kemiğinin başa yapıştığı alan olan temporomandibular eklem ile ilgili bir sorundan kaynaklanabileceğine inanmaktadır. Çenedeki kaslar ve sinirler kulaktakilerle yakından bağlantılı olduğu için diş ve çene tedavisinin kulak çınlaması semptomlarını hafifletebileceği öne sürülüyor.
🟢 Ek olarak: Yüksek sesli müzikten veya seslerden kaçınmak, tansiyonu kontrol altında tutmak, tuz alımını azaltmak, bazı yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz yapmak ve geceleri beyaz gürültü makinesi kullanmak kulak çınlaması semptomlarını azaltabilir.
Kulak çınlaması için ilaçlar
Kulak çınlamasına kesin çözüm ya da özellikle kulak çınlamasını tedavi eden bir ilaç olmasa da, yaşadığınız semptomları baskılayabilen birkaç ilaç var. Amitriptilin ve nortriptilin gibi trisiklik antidepresanlar en sık reçete edilen ilaçlardan ikisidir. Şiddetli kulak çınlaması yaşıyorsanız, bu ilaçlardan biri kullanılabilir. Ancak bu ilaçların ağız kuruluğu, bulanık görme ve kalp sorunları gibi yan etkileri olabilir. Sahip olduğunuz diğer koşulları veya şu anda almakta olduğunuz ilaçları mutlaka doktorunuzla görüşün. Doktorunuz tarafından Betaserc, Tebokan Special, Vasoserc, Vastorel gibi ilaçlar da reçete edilebilir. Bu ilaçlar kullanmak bazen uyuşukluk, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir.
Sonuç olarak, bazı çalışmalar yukarıdaki tedavi yöntemlerinin kulak çınlaması tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürse de, bunların etkinliğini kanıtlamak için daha güvenilir çalışmalara ihtiyaç vardır. İnternette “kulak çınlamasına çözüm buldum”, “kulak çınlamasından kurtuldum” gibi yorumlar görebilirsiniz. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi kulak çınlamasının türü ve nedeni kişiden kişiye değişir ve dolayısıyla birine fayda sağlayan yöntem bir diğerinde işe yaramayabilir. Bu nedenle, sizin için en doğru tedavi seçeneğini belirlemek için mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve herhangi bir ürün veya yöntem denemeden önce doktorunuzun görüşünü almalısınız.
Sıkça Sorulan Sorular
- Kulak çınlaması nedir? Tıpta Tinnitus olarak adlandırılan kulak çınlaması, kulakta çan sesi, vızıldama, uğuldama, tıslama, kükreme vb. gibi anormal sesler için kullanılan bir terimdir. Algılanan sesin özellikleri kişiden kişiye değişebilir. Tinnitus genellikle geçicidir ancak kronik veya kalıcı hale de gelebilir. Bazı insanlar aralıklı olarak kulak çınlaması yaşarlar; diğerleri sürekli olarak bunu yaşar. Stres, yorgunluk, kaygı ve diğer tetikleyiciler sesi şiddetlendirebilir.
- Kulak çınlaması kendi kendine geçer mi? Çoğu durumda kulak çınlamasının nedeni ne olursa olsun kendi kendine geçer. Ancak çınlama birkaç haftadan fazla devam ederse ve yaşam kalitenizi olumsuz etkileyecek şiddetteyse mutlaka bir uzmana görünün.
- Başkaları kulak çınlamamı duyabilir mi? Kulak kanalından duyulabilen çok nadir kulak çınlaması türleri vardır. Bunlar çok yakın mesafeden veya bir mikrofon ve amplifikatör yardımı ile dinlemedikçe başkalarının duyamayacağı çok yumuşak seslerdir.
- Farklı kulak çınlaması türleri var mı? İki ana tip kulak çınlaması türü vardır: Subjektif kulak çınlaması – seslerin yalnızca sizin tarafınızdan duyulabildiği durum. Objektif kulak çınlaması – seslerin doktorunuz tarafından stetoskop veya başka bir dinleme cihazı kullanılarak duyulabileceği durum.
- Kulak çınlaması sadece bir kulağı mı etkiler? Bazı insanlar sesleri her iki kulakta duyar, bazıları sadece bir kulakta duyar, bazıları ise sesi kulaklardan değil kafalarının içinde algılar. Ses her iki kulaktaysa, her kulakta aynı ses seviyesinde veya hatta aynı türde ses olmayabilir.
- Kulak Çınlaması İşitme Kaybına Neden Olur Mu? Kulak çınlaması olan kişilerin işitme kaybı yaşaması yaygındır, ancak kulak çınlaması aslında işitme kaybının bir nedeni değildir. Kulak çınlamanız varsa ve işitmeniz kötüleşiyorsa işitme cihazları en iyi tedavi seçeneği olabilir.
- Kulak çınlaması nedeniyle uyuyamıyorum. Ne yapmalıyım? Genellikle gece kulak çınlaması (sessiz ortamda kulak çınlaması) en sık şikayetlerden biridir. Bu durum uykuya dalmayı zorlaştırabilir, çünkü sürekli kulak çınlaması dinlenmenizi bölen sürekli bir çalar saatin vızıltısına benzer.
- Meniere hastalığı nedir? Ménière hastalığı, genellikle işitme ve dengeyi etkileyen bir iç kulak hastalığıdır. Vertigo ve kulak çınlamasına neden olabilir. Bu durum bazen kulakta dolgunluk veya basınç hissi yaratır. Genellikle sadece bir kulağı etkiler. Çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insan Ménière hastalığına yakalanabilse de, çoğunlukla 40’lı ve 50’li yaşlardaki insanları etkiler.
- Kulak çınlaması için hangi doktora görünmeliyim? Öncelikle bir KBB (Kulak Burun Boğaz) uzmanına görünmeniz gerekir.
- Odyolog Nedir? Odyologlar kulak ve işitme sistemlerini tanımlama, teşhis etme, tedavi etme ve izleme konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. Kulak çınlaması, hiperakuzi, işitme kaybı ve denge sorunları dahil olmak üzere çeşitli ilgili sorunları yönetmek ve tedavi etmek için eğitilmişlerdir.
- Kulak çınlaması ile Covid-19 arasında bir bağlantı var mı? Kulak çınlaması diğer sağlık koşullarıyla birlikte uzun süreli Covid’in yan etkisi olarak listelenmiştir.
- Boyun fıtığı kulak çınlaması yapar mı? Evet, boyun fıtığı kulaklarda çınlama ve uğultu gibi şikayetlere neden olabilir.