Tai Chi Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Spor/Egzersiz

Tai Chi Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Antik Çin’de ortaya çıkan Tai Chi, zihin ve beden sağlığı için en etkili egzersizlerden biridir. Büyük bilgi ve beceri derinliğine sahip bir sanat olmasına rağmen, öğrenmesi kolaydır ve kısa sürede hem zihinsel hem de fiziksel faydalar sunar. Peki Tai Chi tam olarak nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir ve nasıl yapılır? İşte detaylar…

Tai Chi Nedir, Ne İşe Yarar?

Tai Chi nedir? Taoizm ve Konfüçyüsçülük ilkelerine dayanan eski bir Çin dövüş sanatıdır. Taocu felsefeye göre, karşıt ama birbirini tamamlayan unsurlar yin ve yang evreni oluşturur ve bu güçlerin sağlıklı kalmak için bir uyum halinde tutulması gerekir. Tai chi, bu dengeyi zihin-beden entegrasyonu yoluyla destekler. Bugün, tai chi birkaç farklı amaç için dünya çapında uygulanmaktadır: savunma eğitimi, fiziksel egzersiz ve meditasyon. 

Tai chi, yumuşak hareketlerin, meditasyonun ve doğru nefes tekniklerinin kombinasyonundan oluşan bir zihin-beden egzersizidir.

Bir savaş sanatı olarak geliştirilen bu uygulama, sonradan “hareketli meditasyon” olarak uygulanmaya başlanmıştır. Geleneksel Çin tıbbına göre, hayati enerjinin akışını canlandırarak çeşitli sağlık sorunlarının iyileşmesine katkı sağlar. Diğer Adları: tai chi chuan, tai ji juan, tai ji quan, tai ji, taiji, shadow boxing, t’ai chi, tai chi chih, taijiquan.

Tai Chi Türleri

Her biri benzersiz özellikler ve hareket tarzına sahip beş Tai Chi türü vardır: 

  • 1580-1660 yılları- Chen tarzı
  • 1799-1872- Yang tarzı
  • 1812-1880- Wu tarzı
  • 1861-1932- Sun tarzı
  • 1870-1942- Hao tarzı

Bunlardan bazıları sağlığı ön planda tutarken, diğerleri rekabeti veya kendini savunmayı vurgular. Doğru stil için bir eğitmenle çalışmak veya eğitmene danışmak seçim konusunda yardımcı olacaktır. Düzenli olarak (ve doğru şekilde) uygulandığında, tüm bu bu stillerin çok sayıda faydası vardır.

>>   Kadınlar İçin En İyi Pelvik Taban Kas Egzersizleri

Tai Chi Faydaları

Tai Chi son derece ilginç ve eğlenceli bir sanat biçimidir. Egzersizler neredeyse her yerde yapılabilir ve ekipman ihtiyacı minimum seviyededir. Üstelik Tai Chi’nin faydaları kısa sürede hissedilir…

Genel olarak Tai Chi faydaları şunlardır:

  1. Denge, esneklik ve kas gücünü geliştirir.
  2. Kronik ağrıları giderir.
  3. Kaygı ve depresyonu azaltır.
  4. Uyku kalitesini iyileştirir.
  5. Kalp sağlığını geliştirir.
  6. Solunum fonksiyonunu iyileştirir.
  7. Bilişsel işlevi artırır.
  8. Astıma iyi gelir.
  9. Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam.
  10. Koah semptomlarını azaltır.
  11. Kilo vermeye yardımcı olur.
  12. Parkinson hastalarında denge ve gücü geliştirir.
  13. Bağışıklığı güçlendirir.

Tai chi temellerini öğrenmek için bir dersi gözlemlemeyi veya derse katılmayı düşünebilirsiniz. Udemy üzerinden bir tai chi kursuna katılabilir, ayrıca kendi kendinize öğrenmeyi tercih ederseniz, takip edebileceğiniz çeşitli YouTube videoları da mevcuttur.

Hareketlerinizin sınırlanmaması için Tai Chi yaparken rahat ve bol giysiler giyin. En iyi faydayı elde etmek için günde en az 15 dakika tai chi uygulayın. Egzersizleri öğrendikten sonra duruşları günlük yaşamınıza dahil edin.  Düzenli tai chi uygulamak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı en iyi düzeye çıkarabilir…