Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın 20 Etkili Yolu
  1. Anasayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın 20 Etkili Yolu

Enerji yetersizliği üretime ciddi zararlar verir ve bu durum hem ülke ekonomisini hem de günlük yaşantımızı olumsuz etkiler. Bu nedenle sınırlı olan enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması gerekir. Ülkemizde artan nüfusa bağlı olarak enerji tüketimi her geçen gün artmaktadır. Bilinçsiz bir tüketim, enerji kaybı demektir. Her birey üzerine düşen sorumluluğu yaparak hem kendi bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı da bulunabilir. Peki, enerji tasarrufu nedir? Evde enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Enerji tasarrufu nedir?

Enerji tasarrufu maliyetleri düşürmek ve çevresel etkiyi azaltmak için daha az enerji kullanma uygulamasıdır. Bu, daha az elektrik, gaz veya elektrik şebekenizden aldığınız ve parasını ödediğiniz diğer enerji türlerini kullanmak anlamına gelebilir. Gezegenimizde mevcut sınırlı enerji kaynaklarıyla, mümkün olduğunda enerjiyi aktif olarak korumak enerji sistemlerimiz için faydalıdır.

Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği

Enerji tasarrufu haftası veya enerji verimliliği haftası gibi enerji kaynaklarının verimli kullanılması konusunun önemini hatırlatma ve farkındalık yaratma tarihleri birçok ülkede mevcut.

Enerji tasarrufu, maliyet ve çevresel nedenlerle daha az enerji kullanmaya çalışma uygulaması iken, enerji verimliliği, daha az enerji kullanmak üzere tasarlanmış belirli ürünlerin kullanılması anlamına gelir. Bu iki kavram doğal olarak benzerdir ancak farklı yöntemler içerir. Enerji tasarrufu örnekleri, evinizde akıllı aletlerin ve enerji tasarruflu ampullerin kullanılmasını içerir.

>> Umutlar Yeşersin Geleceğe, Doğa Bilinciyle…

Evde Enerji Tasarrufu İçin Neler Yapılmalı?

İşte, basit görünen ancak büyük oranda etkili olan ve herkesin evinde uygulayabileceği enerji tasarrufu yöntemleri:

  • Duvarlara yalıtım yaptırmak ve çift camlı pencere kullanmak sıcaklığı muhafaza etmek için önemlidir. Bu da büyük oranda ısı kaybına ve dolayısıyla enerji tasarrufuna katkı sağlar.
  • Çamaşır makinesi her zaman tam kapasite dolu iken çalıştırılmalı. Acil yıkama yapmak gerekliyse su ve elektrik tasarruflu kısa program tercih edilmeli.
  • Çamaşırlar mümkünse soğuk suyla yıkanmalı. Çamaşır yıkama işlemi sırasında kullanılan enerjinin çoğu, suyu ısıtmaya gider. Tüketiciler, yıkama suyunun sıcaklığını 15 derece azaltarak büyük oranda tasarruf sağlayabilirler. Soğuk suyla yıkamanın giysilerinizin ömrünü uzatabileceğine dair raporlar bile var.
  • Kurutma makinesi yerine çamaşırlarınızı asarak kurutun.
  • Cep telefonlarının depolama alanı ne kadar boşsa o kadar verimli çalışır ve daha az pil harcar. Ekran parlaklığını azaltmak ve titreşimi kapatmak da şarj ömrünü uzatacaktır.
  • Kullanılmayan bilgisayarlar mutlaka kapatılmalıdır.
  • Elektrik süpürgesinin torbasını kontrol etmeyi unutmayın. Çünkü torbanın dolu olması hem makinenin zorlanarak veriminin düşmesine hem de gereksiz enerji kaybına neden olur.
  • Ütü ve saç kurutma makinesi, küçük görünmelerine rağmen, en çok elektrik tüketen ev aletleri olarak bilinir. Kalan son kıyafetleri ütünün fişini çekip kendi sıcaklığıyla ütüleyebilirsiniz. Saç kurutma makinesini kullanmadan önce ise saçın ıslaklığını havlu ile iyice alırsanız, makineyi kısa süreli ve düşük sıcaklıkta çalıştırmış olursunuz. Bu arada saçınız da yüksek ısıdan korunmuş olur.
  • Televizyonu kumandadan değil de üzerindeki düğmesinden kapatın yani tamamen kapalı olmasına dikkat edin. Hatta fişi prizden çekmeniz çok daha faydalı olur, çünkü elektronik aletler sadece fiş takılıyken bile gereksiz enerji harcar. Eğer prizden sürekli çıkar-tak yapmak istemiyorsanız, açma- kapama düğmesi olan uzatma kabloları kullanabilirsiniz.
  • Bulaşık makinesini yeterince doldurmalı ve ekonomik devirde, düşük sıcaklık programı tercih edilmeli. Ayrıca, bulaşık makinesinin ısıyla kurutma ayarını kullanmaktan kaçınılmalı.
  • Buzdolabına sıcak yemek koymak da enerji israflarından biridir. Ayrıca buzdolabını ocak ve kalorifer peteklerinden uzak tutmak da evde elektrik ve enerji tasarrufu için son derecedir.
  • Düdüklü tencere kullanmaya özen gösterin. Bu sayede hem yemekler daha lezzetli olur hem de daha kısa sürede pişeceğinden ciddi enerji tasarrufu sağlanmış olur.
  • Elektrik tüketimi az olan ve daha uzun süre dayanan kompakt floresan yani enerji tasarruflu ampuller tercih edilmeli. Kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tükettiği için de düzenli tozu alınmalı.
  • A sınıfı su ve elektrik tasarrufu sağlayan cihazlar kullanılmalı. Özellikle beyaz eşyalarda enerji tasarrufu sağlayan son teknoloji ürünler tercih edilmelidir.
  • Dondurulmuş gıdaları fırında çözdürmek yerine oda sıcaklığında çözdürmek enerji tasarrufu için iyi bir yöntemdir.
  • Isının ortama daha rahat yayılması için peteklerin önünü açık tutun.
  • Sızdıran musluklarınızı mutlaka onarın.
  • Duş sürenizi mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışın.
  • Tıraş olurken, el yıkarken, diş fırçalarken suyu açık tutmayın.
  • Gün ışığından mümkün olduğunca fazla faydalanın.
>>   Vardiyalı Çalışmanın Zararları