Yapılan araştırmalara göre, sağlıklı beslenmenin IQ yükseltme ve yüksek zekaya sahip olmada oldukça etkili olduğu; işlenmiş gıdalardan oluşan sağlıksız bir beslenme biçiminin ise düşük IQ ile sonuçlanabileceğini gösteriyor. Peki, sağlıklı beslenme adına tavsiye edilen ve IQ artıran gıdalar nelerdir? IQ nasıl artırılır? IQ yükseltme yolları nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar…
Eskiden herkesin belli bir zeka ve IQ seviyesi ile doğduğu düşünülüyordu, ancak şimdi biliyoruz ki insan beyni bir ömür boyu değişme kapasitesine sahip. Dolayısıyla, doğru bir yaşam biçimiyle her yaşta IQ yükseltmenin mümkün olduğu söylenebilir.
IQ nedir?
IQ, (Intelligence Quotient-Zekâ Katsayısı) bir kişinin zekasını ölçen standart testlerden elde edilen toplam puandır. Başka bir deyişle, IQ, zihinsel çevikliğinizin veya anlama hızınızın bir ölçüsüdür. IQ testi puanı, akıl yürütme becerilerinizi, dilinizi, işlem hızınızı, hafızanızı, matematik becerilerinizi ve görsel-uzaysal anlayışınızı ölçer. Puanınız yüksekse, problem çözme becerilerinizin ortalamanın üzerinde olduğu ve entelektüel potansiyele işaret ettiği anlamına gelir. IQ’nuz 70 veya altındaysa, entelektüel işleyişiniz sınırlıdır.
Aslında herkes dâhidir. Ama siz bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğunu düşünerek geçirecektir.—–Einstein
Ortalama bir IQ puanı 80 ila 120’dir. Ancak IQ, bir kişinin yeteneklerinin bütün resmini vermez. Bu tür bir belirleme yapmak için sosyal, pratik ve kavramsal becerilerin test edilmesi gerekir.
IQ Yükseltme Yolları: IQ Arttıran Gıdalar ve Diğer Yöntemler
Her insanın zeka seviyesinin belirli sınırları vardır, ancak bilimsel araştırmalar, IQ’nuzu çeşitli yollarla geliştirebileceğinizi göstermiştir. Aşağıdaki ipuçları zihni keskin tutmak ve IQ arttırmak için faydalı olabilir. Tıpkı bir kas gibi, pratik yaparak zihninizi güçlendirebilir ve daha yüksek bir IQ seviyesine ulaşabilirsiniz!
# IQ Arttıran Gıdalar
- Balık ve Omega-3 Kaynakları
Birçok balık ve deniz ürününde, ayrıca ceviz ve keten tohumunda bulunan Omega-3 yağları çocukların beyin gelişimi için oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Araştırmalara göre, omega-3 bakımından zengin gıdalarla beslenen çocuklar, diğer çocuklara oranla daha yüksek IQ’ya sahip olabiliyorlar.
Öte yandan, omega-3 yaşlılık döneminde demans gibi problemlere karşı koruma sağlayabiliyor. Çocuklar ve hamile kadınlar özellikle omega-3 bakımından zengin olan yabani somon, uskumru, sardalya, alabalık gibi deniz mahsullerini haftada en az iki kez tüketmelidirler.
- Meyve ve sebzeler
Yeşil yapraklı bitkiler, sebzeler ve turuncu- kırmızı meyve-sebzeler gibi antioksidan bakımından zengin gıdalar, içerdikleri beta-karoten ve C vitamini nedeniyle beynin işlevini ve hafızanızı korumaya yardımcı olabilir. Uzmanlara göre, otlar, baklagiller, çiğ meyve ve sebzeler ayrıca süt ürünlerini de içeren bir beslenme alışkanlığı, çocukların zihinsel fonksiyonları arttıran en önemli etmenler arasındadır.
- Demir Yönünden Zengin Gıdalar
Demir eksikliği anemiye sebep olurken, dikkat eksikliği ve konsantrasyon sorunlarına da sebep olur. Ayrıca zekada olumsuz etkilenir. Bu nedenle bol miktarda, demirden zengin gıdaların tüketilmesi gerekir. Demir açısından zengin besinler arasında yağsız etler, fasulye, ıspanak, sardalya, istiridye ve tahıllar bulunur.
- Protein Yönünden Zengin Gıdalar
Yüksek protein ve düşük yağlı gıdalarla beslenmek konsantrasyonunuzu arttırmanıza yardımcı olur. Düşük yağlı süt ürünleri, kümes hayvanları, yağsız etler, yumurta, fıstık ve baklagiller besleyici protein kaynaklarıdır.
- B vitamini
B-12 vitamini, folik asit ve kolin gibi B vitamini içeren gıdalar depresyon, demans ve diğer nörolojik rahatsızlıkların riskini sınırlayarak beyninizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Ayrıca, bilişsel gelişim için de oldukça önemlidir. Çocuklar bu vitaminlerden yeterince yararlanamazlarsa IQ seviyeleri olumsuz etkilenebilir. Tahıl gevrekleri, sığır karaciğeri, kuşkonmaz, ıspanak, bezelye, mercimek, brüksel lahanası, pirinç, avokoda, muz, fasulye ve çoğu hayvansal gıda B vitamini içerir.
- Antioksidanlar
Antioksidanlar, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyen serbest radikallerle etkili bir şekilde savaşma yeteneğine sahiptir. Bu sayede hafıza geliştirir ve daha sağlıklı bir beyne sahip olursunuz. Yaban mersini, kızılcık ve enginar antioksidan gıdalardandır.
- Ginkgo Biloba
Bu bitki özü, optimal beyin fonksiyonu için çok önemli olan sağlıklı kan akışını teşvik eder. Ginkgo biloba’nın eşsiz antioksidanlar ve kan damarı koruyucu kombinasyonu, beynin toksinlere karşı savunmasına yardımcı olurken, zihinsel keskinliği de arttırır.
Farkına varılması gereken en önemli şey, zihinsel olarak zinde kalmanın bir yarış değil, bir maraton olduğudur…
IQ arttıran gıdalar ile birlikte bazı önemli noktalara da dikkat ederek zihinsel gelişime büyük katkı sunulabilir. IQ geliştirmenin diğer püf noktaları şunlardır;
# IQ Nasıl Artırılır: Diğer IQ Artırma Yolları
- Egzersiz yapın ve sürekli aktif olun- Düzenli egzersiz yapmak fiziksel ve zihinsel sağlığı geliştirir. Sağlıklı bir bedene sahip olmak ise IQ seviyesinin yükselmesine katkı sağlar.
- Sağlıklı beslenin- Doğru beslenme, beyin sisi oluşturan iltihabı giderir
- Meditasyon– Araştırmalar, meditasyonun bilişsel yeteneği arttırdığını ve beynin tüm işlevlerinin senkronize çalışmasını mümkün kıldığını gösteriyor. Meditasyon beynin sol yarım küresi ile sağ yarım küresi arasındaki bağlantıyı güçlendirir.
- Bol bol okuyun- Okumak entellektüel gelişimle birlikte IQ gelişimini de arttırır.
- Yaratıcı olun- Zihninizi farklı şeyler üretmek için zorlayarak beyin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
- Farklı diller öğrenin– Bir dil öğrenmek hafızayı ve çoklu zeka seviyelerini artırır.
- IQ yükseltme egzersizleri- Satranç gibi stratejik oyunlar oynayın, Bulmaca ve karmaşık problemler çözün, Geliştirici video oyunları oynayın.
- Doğru Nefes Alın– Doğru nefes egzersizleri kana ve dolayısıyla beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlar.
- Basit karbonhidratlardan kaçının- Makarna, şeker, beyaz ekmek ve patates cipsi gibi basit karbonhidratlar sizi yorgun ve uyuşuk yapabilir. Bazen “şeker hüznü” olarak adlandırılan bu halsiz duygu, net bir şekilde düşünmeyi zorlaştırır.
- Duygusal Zekanızı Geliştirin- Yüksek IQ’ya sahip olmak yeterli değildir. Yüksek IQ sadece potansiyeldir ve önemli olan bu potansiyelle ne yapacağınızdır. IQ’nuz ne olursa olsun, onu iyi kullandığınızdan emin olmalısınız. IQ’nuzu iyi kullandığınızdan emin olmanın en iyi yollarından biri de duygusal zekanızı geliştirmektir.
- Su içmeyi ihmal etmeyin- Beynimiz düzgün çalışması için uygun hidrasyona bağlıdır. Beyin hücreleri, maksimum verimlilikte çalışmak için su ve diğer elementler arasında hassas bir denge gerektirir. Bu yüzden beyninizi taze tutmaya çalışın ve her gün tıbbi olarak önerilen miktarda su için.
- Gözlemleyin ve Sorgulayın-Soruları ve sorunları her zaman birden çok açıdan değerlendirin.
- Müzik dinleyin ve hatta bir enstrüman çalmayı öğrenin.
- Bol bol gezin, farklı kültürleri tanıyın.
- Sosyal ilişkiler geliştirin, sosyal olun.
- Kaliteli uyku düzeniniz olsun.
- Hobiler edinin.
- Bahçe işleriyle ilgilenin.
⭐ Hamilelikte Bebeğin IQ’su Nasıl Arttırılır? Yumurta, balık ve diğer iyot kaynakları dahil sağlıklı yiyecekler yiyin. Diyetinize folik asit ekleyin. Her gün egzersiz yapın. Güneş ışığından faydalanın. Stresli durumlardan kaçının. Enfeksiyonlardan ve toksinlerden kaçının. Bebeğinizle konuşun. Müzik dinleyin. Karnınıza masaj yapın. Yüksek sesle kitap okuyun.
IQ ile İlgili İlginç Detaylar
- Bebeklik döneminde anne sütü ile beslenen çocukların, emzirmeyenlere göre ortalama 3 ila 8 puan daha yüksek IQ’ları vardır.
- Erkeklerin ve kadınların genel zekası neredeyse eşittir. Yine de kadınlar duygusal zeka ve dil geliştirme görevlerinde daha iyi performans gösterirken, erkekler uzamsal farkındalıkta daha yüksek puan alma eğilimindedir.
- İsveçli araştırmacılar, daha düşük bir IQ’ya sahip olmak ile intihar düşünceleri ve duyguları yaşamak arasında bir bağlantı buldular. Düşük IQ’ya sahip insanlar genellikle sorunlarına doğru çözümleri bulmakta zorlanırlar. Bu durum hayatlarını çok stresli hale getirir ve intihar düşünceleriyle sonuçlanır.
- IQ puanı yüksek olan kişiler daha özgüvenli olma eğilimindedirler.
Bir kişinin IQ’su stres, beslenme, eğlence, eğitim ve ruh hali gibi çevresel faktörlerden etkilenir ve bu, IQ seviyesinin nasıl artırılacağına dair önemli bir ipucudur! Umuyoruz, yukarıdaki önerilerle zihninizin gerçek potansiyelini ortaya çıkarabilirsiniz!