Hayvanlar tıpkı insanlar gibi mevsimsel alerjilerden muzdarip olabilir. Aslında evcil hayvanlarda mevsim alerjileri sorunu veterinerlerin sık sık karşılaştıkları bir durumdur. İlkbahar, yaz ve sonbaharda yaygın olarak görülen bu alerji türü, zamanında tedavi edilmezse yıl boyunca tekrarlayan bir probleme dönüşür.
Çok çeşitli alerjenler evcil hayvanlarda mevsim alerjileri belirtilerini tetikleyebilir. Ağaçlar, çimenler ve polenler en büyük alerjenler olsa da, hijyenik olmayan ortamlar ve hava kirliliği gibi durumlar da göz ardı edilmemelidir. Alerjenleri evcil hayvanlarınızdan uzak tutmak gerçekten zor olabilir. Ancak belirtilerin farkındaysanız, doğru zamanda doğru tedavi sağlanabilir ve tüylü arkadaşınızın rahatsızlığı en aza indirilebilir.
Ayrıca okuyun: https://xhayat.com/evcil-kopeklerde-hastalik-belirtileri/
İşte evcil hayvanlarda mevsim alerjileri belirtileri
1. Aşırı Kaşınma
Köpeğiniz sürekli kaşınıyorsa, bu mevsimsel alerjilerinin belirtisi olabilir. Toz ve polenlere karşı hassas olan evcil hayvanlarda, kaşıntıdan kurtulmak için mobilya ya da halılara sürtünerek kendini kaşıma oldukça yaygındır. Sürekli kaşınma tüylerin dökülmesine ve ciddi cilt enfeksiyonlarına yol açabileceğinden, bu belirtiyi ciddiye almanız gerekir. Kaşıntılı bir cilt için, elma sirkesi en iyi doğal ilaçlardan biridir. Ham, filtrelenmemiş elma sirkesini ve eşit miktarda suyu bir sprey şişesine dökün ve bu spreyi gün içerisinde bir kaç kez köpeğinizin vücuduna püskürtün.
2. Tahriş olmuş cilt
Evcil köpekler ve kediler çevresel alerjenlere maruz kaldıklarında döküntü sorunu yaşarlar. Karın kısmı, pençeler ve özellikle patilerinin arası kızarıp tahriş olabilir. Çünkü bu bölgeler alerjenlere en çok temas eden bölgelerdir. Ayrıca kulaklar alerjenlerden dolayı iltihaplanabilir. Düzenli banyo ve hijyenik ortam, köpeğinizin, mevsim alerjilerinin yol açtığı tahrişlerden kurtulmasına yardımcı olur.
3. Hapşırma
Sürekli hapşırma, evcil köpeklerin ve kedilerin mevsimsel alerji sorunu olabileceğinin bir diğer belirtisidir. Hayvan alerjisi belirtisi olarak aşırı şekilde hapşırabilir ve burun akıntısıyla birlikte gözlerde sulanma olabilir. Aynı zamanda bu durum sinüs enfeksiyonlarının da bir belirtisidir. Evcil hayvanınızda aşırı hapşırma varsa bir veterinere götürmeniz gerekebilir.
4. Sürekli Yalanma
Köpeğiniz veya kediniz ısrarla patilerini ya da diğer vücut kısımlarını yalıyorsa, bu evcil hayvanınızın mevsimsel alerjilerden muzdarip olduğu anlamına gelebilir ve evcil hayvanınız, muhtemelen pençelerde yoğun kaşıntıya neden olabilecek polen, çim veya toza karşı alerjiktir.
Obsesif yalamaya neden olan diğer faktörler akar, pire, kuru cilt, kesikler, sıyrıklar veya pençelere sıkışmış bir tür yabancı cisim olabilir. Evcil dostunuzun pençelerini ılık suyla yıkamak, kaşıntının hafiflemesine yardımcı olur. Yıkamadan önce suya birkaç yemek kaşığı elma sirkesi de ekleyebilirsiniz.
Evcil hayvanlarda mevsimsel alerjileri tedavi etmek için ipuçları:
- Mevsimsel alerjileri tedavi etmenin en iyi yolu, alerjenleri ortamdan uzaklaştırmaktır.
- Evcil hayvanınızın yattığı yeri haftada bir kez temizleyin ve biriken toz ve diğer parçacıklardan kurtulmak için haftada en az iki kez elektrikli süpürgeyle vakumlayın.
- Kaşıntısını gidermek için düzenli olarak yıkayın.
- Semptomları frenlemek için evcil hayvanınıza antienflamatuar bir diyet uygulayın.
Sık Sorulan Sorular
- Hangi evcil hayvanlar alerjik reaksiyon gösterir? Köpekler, kediler, kuşlar ve diğer evcil hayvanlar alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
- Hayvan alerjisi nasıl tedavi edilir? Alerjik reaksiyonlar genellikle antihistaminik ilaçlar, kortikosteroidler, beslenme değişiklikleri gibi ilaçlar veya tedavilerle tedavi edillir. Ayrıca evdeki alerjenlerin kontrolü de tedavinin bir parçasıdır.
- Hayvanlarda alerjik reaksiyonlar nasıl önlenir? Alerjik reaksiyonlar, hayvanın belirli alerjenlere maruz kalmasının önlenmesi ve evdeki alerjenlerin kontrolü gibi önlemlerle önlenebilir.
- Hayvanlarda alerji belirtileri nelerdir? Alerjik reaksiyonların belirtileri arasında kaşıntı, kabarık burun, gözyaşı, öksürük, hapşırık, kabarık dudaklar, tüy kaybı veya kılların aşırı uzaması yer alır.
- Hayvan alerjileri tehlikeli midir? Alerjik reaksiyonlar bazen tehlikeli olabilir ve hatta hayatı tehdit edebilir. Eğer hayvanın belirtileri şiddetliyse acil veteriner müdahalesi gerekebileceği unutulmamalıdır.
- Hayvanlarda alerji tedavi edilebilir mi? Evet, alerjik reaksiyonlar tedavi edilebilir. Tedavi yöntemleri, alerjik reaksiyonun nedenine bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyona neden olan maddeyi hayvandan uzaklaştırmak yeterli olsada, evcil hayvanınız için en uygun tedaviye bir veterinerin karar vermesi en doğrusu olur.
- Tedaviden sonra hayvanlarda alerji tekrarlayabilir mi? Evet, aynı hayvan alerjik reaksiyonları tekrarlayabilir.