PC ve Mobil Yasaklı Sitelere Giriş Yolları
  1. Anasayfa
  2. PC/Mobil

PC ve Mobil Yasaklı Sitelere Giriş Yolları

Yasaklı sitelere nasıl girilir sorusunun cevabını merak ediyorsanız, bu yazıda, mobil ve bilgisayardan yasaklı sitelere nasıl girileceği, yasaklı sitelere giriş programları vb. gibi farklı seçeneklerden oluşan kapsamlı bir liste hazırladık…

İnternette okumak istediğiniz ilginç bir makale buldunuz ancak tıkladığınızda içeriğin sansürlendiğine dair bir uyarıyla karşılaştınız. Olası nedenler arasında okul veya iş yerindeki sıkı ağ filtreleri veya ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar olabilir. İnternet sansürü hem can sıkıcı bir durum hem de temel insan haklarının ihlali anlamına gelir. Ancak ümitsizliğe kapılmayın; bu dijital engelleri aşmanın ve yasaklı sitelere giriş yapmanın birçok farklı yolu bulunmaktadır. Biraz teknik bilgi ile hemen her türlü bilgiye erişebilirsiniz. Bu makale, internet sansürünü nasıl aşabileceğinizi ve engellenmiş, yasaklanmış veya başka bir şekilde kısıtlanmış web sitelerine nasıl erişebileceğinizi size gösterecektir.

Yasaklı Sitelere Giriş – Programsız

Telefondan ve Bilgisayardan yasaklı sitelere programsız erişim sağlamanız mümkün. Bunun için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • archive.org: Wayback Machine web sitelerinin eski sürümlerini arşivler. Yasaklanan sitenin URL’sini girdiğinizde erişebileceğiniz arşivlenmiş bir sürüm bulabilirsiniz.
  • Google Translate: Google çeviri ile yasaklı sitelere nasıl girilir? Yasaklı sitelere giriş yapmak için https://translate.google.com/ ‘a gidin. Yasaklı sitenin linkini sol taraftaki kutucuğa girin. Sağ taraftan da ilgili sitenin dilinin dışında bir dil seçip sağ kutudaki linke tıklayın.
  • Mobil Veri Kullanımı-Yasaklı sitelere girmek için mobil veri bağlantınızı kullanabilirsiniz. Mobil operatörler genellikle internet trafiğini farklı bir IP adresiyle yönlendirirler. Wi-Fi’den mobil verinize veya hotspot’a geçerek yasaklanan siteye girmeyi deneyebilirsiniz.
  • Halka açık Wi-Fi ağları: Kafe, kütüphane veya havaalanı gibi halka açık bir yerden ilgili siteye erişmeyi deneyin. Bu mekanların ağları kısıtlama yapmıyor olabilir.
  • Proxy sunucuları: Proxy sunucuları internet trafiğinizi gizlemek ve sizi başka bir konumdan bağlanmış gibi göstermek için kullanılabilir.
  • Tor Browser: Tor (The Onion Router), internet trafiğinizi çok katmanlı bir şifreleme kullanarak yönlendiren ve kimliğinizi gizleyen bir tarayıcıdır. Tor Browser kullanarak erişim engeli olan sitelere erişebilirsiniz. Ancak, Tor’un yavaş olabileceğini ve bazı sitelerin hala erişim engeli olabileceğini unutmayın.
  • Opera Tarayıcı: Opera, ücretsiz bir VPN özelliği sunar. Bu şekilde sınırlı sayıda ülkeden erişim engeli olan sitelere erişim sağlayabilirsiniz. Opera tarayıcısını yükleyerek VPN özelliğini etkinleştirebilirsiniz.

VPN ile yasaklı sitelere giriş

VPN olmadan yasaklı sitelere nasıl girilir sorusu için yukarıdaki seçeneklerden faydalanarak VPN’siz yasaklı sitelere erişebilirsiniz. Ancak VPN kullanmanın kolaylığını da göz önünde bulundurun. VPN veya sanal özel ağ, gerçek IP adresinizi maskeler ve VPN sunucu konumundan bir IP ile değiştirir. Böylece engellenmiş birçok siteye erişmeniz mümkün hale gelir.

>>   Instagram Görüntülü Arama Ayarları

Bilgisayarınıza veya telefonunuza bir VPN uygulaması indirin, bir sunucu konumu seçin ve bağlanın. Trafiğiniz o konumdan geliyormuş gibi görünecek ve yasakları atlayacaktır.

Yasaklı Sitelere Giriş: DNS Ayarları

Yasaklı sitelere erişmek için bilgisayar DNS ayarlarını değiştirmek de çoğu zaman işe yarayan bir yöntemdir.

DNS, web sitesi adlarını IP adreslerine çeviren Alan Adı Sistemi anlamına gelir. Varsayılan DNS’niz internet servis sağlayıcınız tarafından sağlanır ve belirli siteleri engelleyebilir. Bunu aşmak için DNS’nizi OpenDNS, Google Public DNS veya Cloudflare 1.1.1.1 gibi üçüncü taraf bir hizmetle değiştirebilirsiniz.

Kullanmak istediğiniz hizmet için DNS adreslerini manuel olarak girin:

  • OpenDNS:
    • 208.67.222.222
    • 208.67.220.220
  • Google Genel DNS:
    • 8.8.8.8
    • 8.8.4.4
  • Cloudflare:
    • 1.1.1.1
    • 1.0.0.1

Örneğin; Windows bilgisayarınızda yasaklı sitelere giriş için DNS ayarlarını değiştirmeniz gerekiyorsa, aşağıdaki adımları izleyerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz:

  1. Bilgisayarınızda “Win + I” tuş kısa yolu ile Ayarlar‘a gidin.
  2. Açılan pencereden “Ağ ve İnternet” seçeneğine tıklayın.
  3. Wi-Fi ve LAN bağlantınızı seçin ve ardından “Özellikler“e tıklayın.
  4. Karşınıza gelen pencerede “TCP/IPv4” özelliklerini bulun ve üzerine tıklayarak seçin.
  5. Şimdi “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini işaretleyin.
  6. Tercih edilen DNS sunucusu” alanına ‘8.8.8.8’ yazın.
  7. “Alternatif DNS sunucusu” alanına tekrar ‘8.8.4.4’ yazın.
  8. Yapılan değişiklikleri kaydetmek için “Tamam” düğmesine tıklayın.

Ayarlarınızı kaydettiğinizde cihazınız artık web sitesi adreslerini aramak için yeni DNS’yi kullanacak ve daha önce engellenmiş olan sitelere erişmenize izin verecektir.

Eğer DNS değişikliği yapmadan yasaklı sitelere giriş yapmak istiyorsanız, diğer seçeneklerle devam edebilirsiniz.

Tor Browser ile yasaklı sitelere nasıl girilir?

Tor Browser ile yasaklı web sitelerine erişmek için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Öncelikle Tor Browser’ı indirmeniz gerekecek. Tor Browser, sansürsüz internete erişmenizi sağlayan ücretsiz, açık kaynaklı bir yazılımdır. Tor Browser yüklendikten sonra tüm internet trafiğinizi şifreleyecek ve çevrimiçi etkinliğinizi bağlantınızı izleyen herkesten gizleyecektir.
  • Tor Browser’ı açın ve Tor ağına bağlanın. Tor Tarayıcı ağa bağlanacak ve “Bu Site için Yeni Tor Devresi” mesajı görünecektir.

Böylece engellenmiş veya sansürlenmiş web sitelerine erişebilirsiniz. Yasaklı bir sitenin URL’sini Tor Browser’a yazdığınızda sayfa başarıyla yüklenecektir. Tor Browser kimliğinizi ve konumunuzu gizler, IP adresinizi maskeleyerek erişime izin verir.

RSS ile yasaklı sitelere giriş

Yasaklı sitelere giriş yapmak için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem de RSS (Really Simple Syndication) beslemelerini kullanmaktır. RSS beslemeleri, web sitelerine abone olmanızı ve siteleri direkt ziyaret etmeden yeni içerik yayınlandığında güncellemeleri almanızı sağlar.

RSS kullanmak için bir RSS okuyucu uygulamasına ihtiyacınız olacaktır. Feedly, Digg Reader veya Old Reader gibi ücretsiz seçeneklerden faydalanabilirsiniz. Takip etmek istediğiniz yasaklı sitelerin besleme URL’sini tercih ettiğiniz RSS okuyucuya ekleyin. RSS okuyucu daha sonra bu sitelerdeki yeni gönderileri, makaleleri ve medyayı yayınlandıkça otomatik olarak kontrol edecek ve görüntüleyecektir. Böylece içeriği sansürsüz olarak doğrudan okuyucuda görüntüleyebilirsiniz.

>>   iPhone ve iPad'de Dosya ve Fotoğraf Boyutu Öğrenme

Yandex ile yasaklı sitelere giriş

Yandex, web aramasından daha fazlasını sunan popüler bir Rus arama motorudur. Yandex Browser, ülkenizde engellenmiş olabilecek web sitelerine erişmenizi sağlayabilir.

Yandex Browser’ı indirin ve kurun. Kurulduktan sonra tarayıcı ayarlarını açın ve “Turbo Modu” etkinleştirin. Bu, web trafiğinizi Yandex’in sunucuları üzerinden yönlendirerek IP adresinizi ve konumunuzu maskeleyecektir. Böylece yasaklı bir site aradığınızda veya URL’sini girdiğinizde, Yandex sizin için kısıtlanmamış bir sürüm yükleyecektir.

🟢 Yandex ayrıca hareket halindeyken yasaklı içeriğe erişmek için mobil cihazlarınıza yükleyebileceğiniz bir Turbo VPN Mod uygulaması da sunuyor.

Yasaklı sitelere giriş sitesi- Web proxy siteleri

Yasaklı bir web sitesine hızlıca erişmek için, ücretsiz bir proxy kullanmanın kurtarıcı bir çözüm olduğunu düşünün. Yasaklı sitelere giriş tuneli olarak da bilinen web proxy siteleri, cihazınız ile internet arasında bir aracı görevi görerek çevrimiçi etkinliğinizi maskeler. Örneğin, CroxyProxy, HideMyAss veya FreeProxy gibi platformlar, herhangi bir karmaşık program indirmeye gerek duymadan, yasaklı sitelere anında erişim sağlarlar.

Bir web proxy’si kullanmak çok basittir. Sadece proxy sitesini ziyaret edin, erişmek istediğiniz web sitesinin tam URL’sini sayfadaki arama kutusuna girin ve “Anonim Sörf Yap” veya “Proxy’ye Gözat” seçeneğini tıklayın. Proxy, tüm kısıtlamaları atlayarak siteyi sizin için yükleyecektir. Web proxy’leri yasaklı içeriğe erişmek ve çevrimiçi gizliliğinizi korumak için basit ama etkili bir yöntemdir.

NOT: Web proxy kullanımı, IP adresinizi gizleyerek konumunuzu gizler, ancak bu yöntem trafiği şifrelemez. Dolayısıyla, proxy’ler VPN’ler kadar güvenli değildir. İş veya okul ağlarındaki engelleri aşmak için harika bir seçenek olsa da tam anlamıyla anonim olma ihtiyacınız varsa, başka bir seçenek düşünmelisiniz.

Yasaklı Sitelere Giriş İçin En İyi Araçlar

Yasaklı sitelere giriş programları, uygulamaları ve diğer hizmetler nelerdir?

🟢 Ücretsiz Chrome VPN eklentileri

  • DotVPN
  • Zenmate
  • Hotspot Shield VPN
  • Touch Vpn

🟢 En güvenli premium VPN servisleri programları:

  • NordVPN
  • ProtonVPN
  • Surfshark VPN
  • ExpressVPN

🟢 iPhone ve Android gibi akıllı telefonlarla yasaklı sitelere erişim sağlamak için aşağıdaki ücretsiz uygulamalardan yararlanabilirsiniz:

  • ProtonVPN
  • Betternet VPN
  • Hideman VPN

🟢 Ücretsiz servisler:

  • Tor
  • Opera
  • HideMyIP

🟢 Proxy servisleri:

  • CroxyProxy
  • TunnelBear
  • Windscribe
  • Whoer Web Proxy
  • Hide.me

Bazı Siteler Neden Yasaklanır?

Sitelerin yasaklanması veya engellenmesi çeşitli nedenlerle gerçekleşebilir ve bu nedenler ülkeden ülkeye, yerel yasalara ve politikalara göre değişebilir. İşte bazı yaygın nedenler:

  1. Yasal Nedenler; İçerik İhlali, Telif Hakkı İhlali, Çocukların istismarı, Terör Propagandası vb.
  2. Güvenlik; Siber Saldırılar, Zararlı Yazılım, Bilgi sızıntısı vb.
  3. İçerik Sansürü
  4. Ticari Nedenler
  5. Toplumsal ve Politik Nedenler

Yukarıda “Yasaklı sitelere nasıl girilir” sorusunu detaylı olarak yanıtlama çalıştık. Yasaklı sitelere giriş yapma konusu artık sizin için bir sır olmaktan çıktı. Şimdi önemli olan, bu tür yöntemleri sorumlu bir şekilde kullanmak!

>>>Ayrıca okuyun: En İyi 19 Ücretsiz Film İzleme Sitesi