Hamilelik&Bebek

Kürtaj Fiyatları ve Kürtaj Yapan Yerler | Özel ve Devlet Hastanelerinde Kürtaj Fiyatları

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj, kadınlar için verilmesi oldukça güç bir karardır ancak bazen zamansız gebelikler için tek seçenek olabilmektedir. Bu sebeple 2018-19’da özel ve devlet hastanelerinde yapılan kürtaj fiyatları hakkında araştırma yapanlar için bu yazıyı derledik. Yalnız baştan belirtmekte fayda var, kürtaj fiyatları ile ilgili tam rakamlar vermek yasalar gereği maalesef mümkün değil ve hiçbir yasal internet sitesi üzerinden net bir fiyat öğrenemezsiniz.

Ancak, tam rakam vermek yasal olmasa da, yazımızda en azından fikir vermesi ve sorularınıza bir nebze yanıt olması açısından kürtaj fiyatları ile ilgili ortalama bilgiler vermeye çalışarak küretaj masrafları ile ilgili en net rakamlara nasıl ve nereden ulaşabileceğinizden bahsedeceğiz.

Öncelikle, yasal şartlara uygun bir şekilde istenmeyen gebeliğin sonlandırılması kararını kesinleştirdiyseniz,  kürtaj işlemini gerçekleştirecek hastane ve doktor seçimine dikkat etmeniz en önemli konulardan biridir. Maddi çekinceler ya da gizliliğin ihlal edileceği düşüncesi sizi yanlış yerlere, kişilere ve steril olmayan ortamlara yönlendirebilir. Vereceğiniz karar sağlığınızı riske atmayan en doğru karar olmalıdır. Zira yapılacak bir hata tüm geleceğinizi etkileyebilir.


Devlet Hastanelerinde ve Özel Hastanelerde Kürtaj Fiyatları

Devlet hastanelerinde yapılan kürtajlar için biraz daha sıkı şartlar bulunduğundan, isteğe bağlı kürtaj operasyonu pek fazla yapılmıyor. Ancak SGK hastanelerindeki kürtaj fiyatları özel hastanelerden daha ucuzdur ve aşağı yukarı 200-700 tl arasındadır.

Özel hastanelerde veya özel kliniklerde, gebeliğin hangi aşamada olduğu, kaçıncı haftada olduğu, annenin sağlık durumu vs. göz önünde bulundurularak kürtaj fiyatı belirlenir ve ortalama kürtaj fiyatları 700-3000 tl arasında olabiliyor.

Yukarıda verilen rakamlar net rakamlar olmayıp fiyat belirlemede çeşitli faktörlerin rol oynadığını tekrar hatırlatalım. Peki kürtaj ücretleri arasındaki farklar neden kaynaklanır, fiyatları belirleyen unsurlar nelerdir?

Kürtaj Fiyatları Neye Göre Belirlenir

Aşağıdaki unsurlar kürtaj fiyatları konusunda belirleyici ana etkenlerdir:

  • Kürtaj için başvurulan klinik ve hastane
  • Kürtaj kliniği ya da hastanenin (özel ise) bulunduğu semt ve şehir
  • Lokal ya da genel anestezi yöntemleri ve bebek aldırma esnasında uygulanan diğer yöntemler
  • Hamileliğin kaçıncı haftada olduğu (gebeliğin büyüklüğüne göre kürtaj fiyatları değişkenlik gösterir)
  • Sağlık problemlerinin olup olmaması
  • Özel istek ve ihtiyaçlar
  • Kaçıncı kürtaj olacağı gibi kürtaj fiyatları belirleyen çeşitli durumlar mevcuttur.

Tüm bunlardan dolayı ve kliniklerin rekabet kurulu ve Türk Tabipler Birliği kuralları gereğince tam fiyat bildirir biçimde, görsel ya da yazılı reklam çalışmaları yasak olduğundan kürtaj ücretleri nedir, sorusuna cevap bulmanızın en kesin yolu, kapsamlı bir muayeneden geçmeniz olacaktır. Öte yandan hastayı görmeden, fiziksel ve ruhsal durumunu anlamadan, gerekli yasal şartlara uygunluğu kontrol edilmeden fiyat veren kişilerin güvenilmez ve sağlığınızı tehlikeye atabilecek, belki içinde bulunduğunuz zorluğu ve çaresizliği istismar edebilecek kişiler olabileceklerini de bilerek hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.



Dolayısıyla güvenilir devlet ve özel hastanelerin kadın doğum ve jinekoloji uzmanları tarafından muayeneniz yapıldıktan sonra doktorunuza kürtaj fiyatları ne kadar, bu kürtaj bana ne kadara mal olur sorusunu ve aklınıza takılan diğer detayları rahatlıkla sorabilirsiniz.

Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular

Soru1. Kaç aylık-haftalık gebelikler için kürtaj yapılır?

Cevap: Yasal olarak 10 haftalık gebeliklere kadar kürtaj yapılabilir. 10 haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılabilmesi için bebek ya da anne için hayati problemler mevcutsa bir heyet raporu ile kürtaj gerçekleşebilir.

Soru2. Kürtaj kısırlığa neden olur mu?

Cevap: Kürtajın kısırlığa yol açtığına dair hiçbir bilimsel veri yoktur. Aksine kürtajın kısırlığa yol açmadığı ve kürtajdan sonra isteyen herkesin hamile kalabildiği de bilinmektedir.

Soru3. Kürtaj sonrası ilk adet ne zaman olur?

Cevap: Kürtajdan 30 ya da 40 gün içinde adet normal periyotuna döner.

Soru4. Kürtaj olurken lokal anestezi mi genel anestezi mi istemeliyim?

Cevap: Hem lokal hem de genel anestezinin bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Ancak hangi anestezi yönteminin uygun olacağına muayeneden sonra doktorunuzun da tavsiyelerini dikkate alarak sizin için en uygun olanına karar vermelisiniz.


Soru5. Kürtaj fiyatları ne kadar?

Cevap: Kürtaj fiyatları için yapılacak yer, uygulanacak yöntemler vs. belirleyici olmakla beraber ancak muayene olduktan sonra tam bir rakam öğrenmeniz mümkündür.

Soru6. Bir kereden fazla kürtaj yapmak sakıncalı mı? Kaç kez kürtaj yapılabilir?

Cevap: Kaç kez kürtaj yapılacağı konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Yalnız kürtajın bir korunma yöntemi olmadığını ve sürekli kürtaj yaptırmak yerine doğru korunma yolları ile istenmeyen gebeliklerin önüne geçebileceğinizi bilmenizde fayda var.

Soru7. Nerede kürtaj olabilirim?

Cevap: Kürtaj, kadın hastalıkları ve kadın doğum uzmanları tarafından özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ya da kliniklerde yapılabilir. Kürtaj yaptıracağınız merkezin uzman doktorlara ve gerekli diğer donanımlara sahip olması oldukça önemlidir. Özellikle İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlerde aile planlaması ve kürtaj merkezleri mevcuttur ve rahatlıkla ulaşmanız mümkündür.

Soru8. İğne ya da hapla düşük yapmak (istenmeyen gebeliği sonlandırmak) mümkün müdür?

Cevap: Türkiye’de şu an düşük iğnesi olarak tabir edilen bir ilaç yoktur. Düşük ya da kürtaj hapı var mı sorusunun cevabını ise Kürtaj Nedir – Yöntemleri – Riskleri – Öncesi ve Sonrası İçin Tüm Detaylar” başlıklı yazımızda belirtmiştik. Okumanızı tavsiye ederiz.

Soru9. Daha önce kürtaj olduğum başkası tarafından anlaşılır mı?

Cevap: Hayır, bir doktor muayenesiyle dahi anlaşılmaz.

Soru10. Kürtaj sırasında ağrı-acı hisseder miyim?

Cevap: Genel anestezi altında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmez. Lokal anestezide ise gebeliğin büyüklüğü, uygun dozda anestezi ilaçlarının kullanımı, hekimin tecrübesi gibi faktörler belirleyicidir. Daha önce doğum yapmış kadınlarda ağrı daha az olabilmektedir. Ancak genel olarak ağrılar hafif ve dayanılabilecek kadardır.



Soru11. Kürtaj süresi ne kadardır?

Cevap: İlerlememiş gebeliklerde genellikle 5-10 dakika kadar sürmektedir. 10 haftalığın üzerinde olan gebelikler için bu süre bira daha uzun olabilmektedir.

Soru12: Kürtaj sonrası banyo yapmak için ne kadar beklemeliyim?

Cevap: Vajinal duş yapmamak kaydıyla aynı gün banyo yapılabilir.

Soru13. Kürtaj sonrası RH uyuşmazlığı (kan uyuşmazlığı) iğnesi Yapılmalı mı?

Cevap: Kürtaj sonrası kan uyuşmazlığı tespit edildiği takdirde “anti-D” adlı ilaç uygulanır.

Soru14. Kürtaj için en güvenli yöntem hangisidir ve en çok hangisi kullanılıyor?

Cevap: Son yıllarda özellikle vakum aspirasyonu yöntemi kullanımı artmıştır. Bu yöntem hem daha güvenli hem de daha rahat ve kısa sürede kürtaj  yapmaya imkan tanıyor.

Soru15. Kürtajdan sonra deniz ya da havuza girmek serbest mi?

Cevap: Kürtaj sonrası 1 hafta havuz ve denize girilmesi önerilmez. Daha sonrasında rahatlıkla girebilirsiniz.

Soru16. Kürtaj için gebeliğin en uygun haftası-haftaları hangileridir?

Cevap: Kürtaj için 5. 6. ve 7. haftalar genellikle en uygun haftalardır.

Soru17. Kürtajdan sonra spiral takılır mı?

Cevap: Evet, dilerseniz hemen kürtaj sonrası ya da 1 hafta sonraki kontrolünüzde spiral taktırabilirsiniz.

Soru18. Kürtaj işlemi ile ilgili bilgilerime bir başkası tarafından ulaşılabilir mi?

Cevap: Bu konu tamamen gizlilik ilkeleri dahilindedir ve sizin isteğiniz dışında kesinlikle kimseyle paylaşılmaz. Ancak 18 yaşının altında iseniz yasalar gereği ailenizin bilgisi ve onayı gerekmektedir.



Soru19. Yasa dışı kürtaj yapılan yerler var mı?

Cevap: Maalesef yeteri kadar denetleme olmadığından, bir çok alanda olduğu gibi kürtaj konusunda da illegal çalışan yerler mevcut. Bu tarz yerlerde genellikle hijyenden yoksun, gerekli ekipman ve deneyimli doğum uzmanları bulunmayan; içinde bulunduğunuz çaresizlikten istifade etmeye çalışarak çoğunlukla normal ücretlerin birkaç katı ücret talep edebilecek kişilerle karşılaşabileceğinizi unutmayın. Düşük ücret talep etseler bile hiçbir güvencenin olmadığı böyle yerlerde sağlığınızı hatta hayatınızı tehlikeye atabilirsiniz.

Soru20: Büyük şehirlerde – İzmir, İstanbul, Ankara – kürtaj fiyatları daha mı yüksek?

Cevap: Küçük şehirlere oranla İzmir , İstanbul , Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerde kürtaj fiyatları farklılık göstermekle beraber biraz daha yüksek olabilmektedir. Ancak büyük şehirlerde seçenekler de fazla olduğundan kürtaj fiyatları konusunda araştırma yapıp fiyat karşılaştırmalarıyla bütçenize uygun yerler bulmanız da mümkün. Elbette kürtaj merkezleri ve kürtaj doktorları konusunda yapacağınız seçim mutlaka uzman kürtaj doktoru ve merkezlerinden yana olmalı.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZE GÖZ ATIN!

Etiketler
Daha fazla göster

Benzer Yayınlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close