Şifalı Bitkiler: Bilimsel Verilerle Desteklenen 10 Şifalı Bitki
  1. Anasayfa
  2. Beslenme/Diyet

Şifalı Bitkiler: Bilimsel Verilerle Desteklenen 10 Şifalı Bitki

Şifalı bitkiler genellikle alternatif tıpla ilişkilendirilse de, aslında, birçok bitki bazlı ürün modern tıpta da tanınmakta ve kullanılmaktadır. Mesela, aspirin gibi birçok hap çeşidi bileşenlerinin çoğu bitkilerden oluşur. Aşağıda listelenen 10 şifalı bitki de bilimle desteklenen birçok faydaya sahiptir ve çeşitli ilaçların içeriğinde kullanılır.

Yaygın inanışın aksine, daha az konsantre olsa bile, bazı bitkiler modern tedaviler kadar güçlü etkilere sahiptir. Bu nedenle kullanımlarına dikkat edilmeli ve herhangi bir tedaviye ek destek olarak kullanılmadan önce bir doktora danışılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise, bitkilerin, bitki bazlı ilaç ve takviyelerin nasıl üretildiği, içerik oranı ve nasıl tedarik edildiğidir. Ne yazık ki, çoğu bitki ve bitki bazlı ilaçlar, modern tedavilerde kullanılan ilaçlardan daha dikkatsiz hazırlanabiliyor, bu da yetersiz doz veya kontamine ürünler olabileceği anlamına geliyor. Bu nedenle, şifalı bitkiler ve bitkisel takviyeler alırken mutlaka güvenilir yerleri ve markaları tercih etmek gerekir.

Şifalı Bitkiler

Günlük olarak tüketebileceğiniz şifalı bitkiler ve bitkisel takviyeler arıyorsanız faydaları kanıta dayalı bu bitkiler sizin için güvenli bir başlangıç olabilir… 

1. Keten tohumu

Keten tohumu binlerce yıldır hem besleyici bir gıda olarak hem de faydaları nedeniyle çeşitli tedavilerde kullanılan şifalı bitkiler arasındadır. Bu bitki fitoöstrojenler, çözünür lifler ve omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.

2. Lavanta

Lavanta ve lavanta yağı stresi azaltır, migren semptomlarını hafifletir, zihni canlandırır, konsantrasyonu arttırır ve inanılmaz bir sakinleştirici etki yaratır. Bu nedenle aromaterapide en sık kullanılan yağlardan biri lavanta yağıdır. Çay formu da rahatlatıcı etkisinden dolayı oldukça popülerdir.

3. Geven Otu

Geven otu bileşenleri telomeraz (hücrelerdeki hasarlı DNA dizilerini onaran özel bir protein türü) uyarıcı etkilere sahiptir. Bu etkileri sayesinde erken yaşlanma belirtilerini azaltır ve hatta araştırmalara göre ömrü uzatarak uzun yıllar genç ve dinç kalmaya yardımcı olur. Bununla birlikte sayısız faydaya sahiptir.

>>   Kilo Vermek İçin En Etkili Yağ Yakıcı İçecekler 

4. Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı özellikle antibakteriyel etkisiyle bilinir ve genellikle yağı kozmetik ürünlerde kullanılır. Bununla birlikte bazı faydaları şunlardır:

  • Doğal dezenfektan olarak kullanılabilen çay ağacı yağı, grip ve soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı koruyucudur.
  • Böcekleri uzak tutmaya yardımcı olur.
  • Doğal deodorant olarak kullanılabilir.
  • Yaraları iyileştirir
  • Akne için oldukça etkilidir
  • Tırnak mantarından kurtulmaya yardımcı olur.
  • Sedef hastalığında etkilidir.

Uyarı- 12 yaşın altındaki çocuklar ve evcil hayvanlar için toksik olabileceğinden uzak tutulmalıdır.

5. Ekinezya

Ekinezya, özellikle antimikrobiyal faydalarından dolayı kabul gören bir bitkidir. Bu şifalı bitki, yüzyıllar boyunca soğuk algınlığı ve grip semptomlarıyla savaşmak için kullanılmıştır. Bu bitkinin etkili olabilmesi için hastalığın ilk belirtileriyle birlikte tüketilmesi önerilir. Bugün, bitki takviyeleri, çaylar ve hatta meyve suları oldukça popülerdir ve ekinezya en sık tüketilen şifalı bitkilerden biridir.

6. Ginseng

Ginseng dünyanın en çok talep gören şifalı bitkilerinden biridir. Genel olarak faydaları ise şunlardır:

  • Zihinsel performansı ve beyin sağlığını geliştirir.
  • Adaptojenik bitki sınıfında yer alan ginseng, bedenin ihtiyacına göre hareket eder. Beden sakinleşmeye ihtiyaç duyarsa sakinleştirir; canlanmaya ve enerjiye ihtiyaç duyarsa bu ihtiyacı karşılar.
  • Yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir.

7. Üzüm Çekirdeği Ekstresi

Üzüm çekirdeği ekstresi öğütülmüş üzüm tohumlarından elde edilir. Hem tablet hem de sıvı olarak farklı formlarda mevcuttur. Bu ekstrakt, yüksek oranda antioksidan içerir ve çeşitli faydalara sahiptir:

  • Kan dolaşımını düzenler, bacaklardaki şişliklere iyi gelir.
  • Kan basıncını düşürür, kolesterolü dengeler.
  • Kanser riskini azaltabilir (kynk)
  • Kemikleri güçlendirir
  • Beyin fonksiyonlarını iyileştirir
  • Böbrek sağlığını geliştirir
  • Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar
  • Karaciğer sağlığını korur
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır

8. Zerdeçal

Zerdeçal anti-inflamatuar özellikleri ile ünlüdür. Asya’da altın baharat olarak bilinen zerdeçal yüzyıllar boyunca çeşitli rahatsızlıklar için kullanılan şifalı bitkiler arasındadır. Hem taze hem de kurutulmuş formlarda kullanılabilir. Yemeklere ve içeceklere kendine has bir tat ve renk katan zerdeçalın genel sağlığa inanılmaz faydaları vardır.

>>   Evde Sirkeli Peynir Yapımı: Kolay Tarif ve Püf Noktaları

9. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba, dünyanın en eski ağaç türlerinden biridir ve ağacın bazı fosilleri 270 milyon yıl öncesine aittir. Çin’e özgü olan ağaçtan elde edilen bileşenler, beyin sağlığını geliştirerek alzheimer ve demans gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olan, kan dolaşımını arttıran, zindelik veren, vertigoya iyi gelen bir gıda takviyeleri formunda satılmaktadır. Bununla birlikte ginkgo yaprakları kurutularak çayı da yapılır.

10. Nane

Nane çayının, irritabl bağırsak sendromu gibi kronik sindirim sorunlarından muzdarip hastalarda karın ağrısını hafifletme ve şişkinliği gidermede etkili olduğuna dair bilimsel kanıtlar mevcut. Ayrıca hazımsızlık semptomlarını hafifletmede en etkili şifalı bitkiler arasındadır. Yanı sıra nane yağı ile şakaklara, alın ve boyun kısmına masaj uygulanması gerilimli baş ağrısını hafifletebilir.